U nedelju počinje 10. Španski metar

Deseta proslava sedme umetnosti na španskom jeziku, festival „Španski metar“, počinje 21. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, ciklusom u čast slavne španske glumice i pevačice Ane Belen.

Ovogodišnji 10. „Španski metar“, kako najavljuje organizator Institut Servantes u Beogradu, biće najveći do sada i na tri gradske lokacije biće priređena tri programa.

Ciklusi „Počasne Goja nagrade“ i „Imaginarna geografija“ uvešće ljubitelje pokretnih slika u uzbudljivu avanturu zvanu „Savremeni film“, koja ove godine donosi čak 12 filmskih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike.

Program „Počasne Goja nagrade“, posvećen ovogodišnjoj dobitnici tog priznanja Ani Belen, otvoriće film „Dom Bernarda Albe“ i ulaz na tu projekciju biće besplatan. Posetioci zdanja u Uzun Mirkovoj narednih dana moći će da pogledaju i ostvarenja „Muke“, „Tražnja“, „Zlodusi u kući“ i „Ljubav može ozbiljno da ugrozi zdravlje“.

Na zatvaranju ciklusa, 24. maja, Ana Belen pokloniće se beogradskoj publici i tom prilikom biće joj svečano uručeno priznanje „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke.

Festival se dalje nastavlja ciklusom dokumentarnih ostvarenja „Imaginarna geografija“ prema izboru Davida Varele, koji će od 25. do 28. maja biti prikazani u okviru „Mikser festivala“.

Bioskop u Žitomlinu rezervisan je za kratkometražna i dugometražna ostvarenja koja se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina.

Publici će biti prikazani filmovi „Zabeleške o emigraciji“, „U tuđoj kući“, „Sliman“, „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“, „Daljina“, „Dnevnici s granice“ i „Dnevnik gladi“.

Ciklus „Savremeni film“ 26. maja u Kulturnom centru Beograda otvara ostvarenje Aleksa de la Iglesije, napeti triler „Bar“.

Narednih dana publika će moći da pogleda filmove „Početak vremena“, „1898. Poslednji Filipinci“, „Mlada“, „Osveta na čekanju“, „Nerazdvojni“, „Guten tag, Ramon“, „Papiri na vetru“, „Srećnih 140“, „Ta divna mladost“, „U četrdesetim“ i „Podneblja“.

Ulaznice za filmove u čast Ane Belen u prodaji su na blagajni Jugoslovenske kinoteke po ceni od 200 dinara, dok se karte za ciklus „Savremeni film“ mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Beograda po ceni od 250 dinara.

Ulaz na projekcije filmova iz ciklusa „Imaginarna geografija“ u okviru Mikser festivala je besplatan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike