U trendu

U ponedeljak počinje 10. Beldocs

Projekcijom filma „Još jednom s emocijom“ Endrjua Dominika o nastanku legendarnog albuma „Skeleton Tree“ Nika Kejva, sutra u Sava Centru počinje 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“.

Pod sloganom „Nije još mrak“, do 15. maja biće prikazano 89 filmova u više programskih celina, u prisustvu velikog broja gostiju – od filozofa Bernara Anrija Levija do porno zvezde Chićoline.

Lajtmotiv 10. „Beldocs“-a, prema rečima njegovog direktora Mladena Vušurovića, jeste želja da iz mraka koji nas svakodnevno okružuje izađemo uz pomoć kreativnosti, koja može da poveže ljude uprkos svemu o čemu govori i slogan ovogodišnje manifestacije.

Selektori Greg di Kjur, Marko Grba Singh, Stevan Filipović i Nataša Govedarica osmislili su bogat program festivala u okviru koga će 12 ostvarenja biti prikazano u međunarodnoj selekciji, a osam u domaćoj.

Karakteristika domaće selekcije, prema rečima Grbe Singha, jeste težnja za slobodom, a temama filmova obuhvaćena je cela teritorija Srbije pa i šire, tako da je selekcija raznovrsna te obuhvata sve od eksperimentalnog do klasičnog narativnog filma.

Nova selekcija od ove godine je „Feelgood Movies“ sa tri potprograma – „Eros&tanatos“, „Slow&ekološki“ i „Priroda&društvo“.

Filmovi iz grupe „Eros&tanatos“, kako objašnjava Filipović, bave se temama seksulanosti i smrti sa fokusom na žensku perspektivu i žensku seksualnost, „Slow“ filmovi su nova kategorija na svetskim festivalima i traže izvesno usporavanje u vremenu histeričnog ubrzavanja, dok „Priroda&društvo“ donosi najneverovatnije priče iz savremenog sveta.

Još jedna nova selekcija je „Beldocs special“ sa temom „Kreacija vs. destrukcija“, čiji je cilj da se ponudi prostor i mogućnost da se o aktuelnim temama razgovara sa filmskim autorima, te će tako sa Bernarom Anrijem Levijem razgovarati srpski reditelj Goran Marković.

Biće prikazana i dva Levijeva filma – „Pešmerga“ i „Bitka za Mosul“, koji su uvid u najnoviju opsesiju čuvenog filozofa, a tiču se neprekidnih sukoba Kurda sa ISIS-om.

Najavljeni su i biografski dokumentarci, muzičko-plesni filmovi, retrospektiva hrvatskih filmova iz perspektive žena reditelja i retrospektiva ostvarenja Gorana Markovića i holandske dokumentaristkinje Alionu van der Horst, a organizatori posebno ističu „Beldocs Market“ kao mesto susreta profesionalaca.

Program će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali „Dinko Tucaković“ u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar