U trendu

U Ruskom domu o kulturnim rutama i duhovnom turizmu

BEOGRAD – U okviru „Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji“, danas je u Ruskom domu u Beogradu održan sastanak Radne grupe za kulturu i turizam koja deluje u okviru Međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Tom prilikom potpisani su sporazumi o saradnji između Pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve i Asocijacije svetinje nepodeljenog hrišćanstva, zatim između Asocijacije svetinje nepodeljenog hrišćanstva i Foruma slovenskih kultura i između Ministarstva kulture i turizma Kaluške oblasti i Foruma slovenskih kultura.

U fokusu sastanka bila je saradnju u oblasti kulturnog turizma i dve rute – Ruta nepodeljenog hrišćanstva i Ruta ženskih pisaca slovenskog sveta koje će predstaviti Savetu Evrope kako bi bile ratifikovane.

Zamenica ministra kulture Rusije Olga Jarilova je izrazila zadovoljstvo zbog interesovanja srpske javnosti za programe priređene u okviru „Dana duhovne kulture Rusije“ i naglasila da je glavna tema dijaloga sa kolegama u Srbiji bio razvoj religioznih ruta.

„Doneli smo niz vrlo konkretnih odluka. Dogovorili smo se da ćemo sarađivati u oblasti razvoja duhovnog turizma i u oblasti razvoja obrazovanja i očuvanja tradicionalnih zanata što je jako važno za obe naše zemlje, jer su stari zanati duša jednog naroda i duboka kultura i tradicija. Mi smo dužni da to sačuvamo za buduće naraštaje“, rekla je Jarilova Tanjugu.

Ona je naglasil značaj stvaranja jedinstvenog slovenskog prostora, očuvanje i razvoj zajedničkih vrednosti slovenskih naroda.

Predstoji, kako je objasnila, da se sačini dokumentacija neophodna kako bi Savet Evrope izdao sertifikat za dve rute o kojima je danas bilo reči.

„Na taj način ćemo nastaviti da promovišemo naše duhovne i kulturne vrednosti“, dodala je Jarilova.

Pomoćnik ministra kulture Srbije, zadužena za međunarodnu saradnju, Asja Drača Muntean rekla je Tanjugu da su na sastanku razgovarali o daljem razvoju kulturnog turizma i o novim aspektima saradnje kao što je zaštita starih zanata.

Ona je konstatovala da stari zanati u Srbiji nestaju, te tako na primer postoje samo dva majstora koja rade kamenu oplatu što onemogućava obnovu nekih spomenika kulture.

Pored kulturnih ruta, razgovaralo se i o drugim značajnim projektima u kulturi.

„Mi smo izneli stav da smo i dalje željni kvalitetnih projekata koji dolaze iz Ruske Federacije i zamolili smo ih da razmisle koja bi izložba mogla da gostuje u Narodnom muzeju u Beogradu sledeće godine, ili iz muzeja u Sankt Peterburgu ili iz Tretjakov galerije u Moskvi“, rekla je Muntean.

Direktorka Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter konstatovala je da postoji mnogo mogućnosti za saradnju među slovenskim zemljama.

„Kultura spaja i gradi mostove i to je naša budućnost“, istakla je Rihter.

Povodom „Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji“, u Beogradu boravi velika delegacija koju čine ministri kulture ruskih regiona, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, rukovodioci ustanova kulture.

U Ruskom domu su postavljene tri izložbe – dečijih crteža „Duša Rusije“, „Svet Šolohova: donski Kozaci“, kao i postavka predmeta ručne izrade koji su primer hrišćanske pravoslavne umetnosti, dok je na Beogradskom sajmu turizma danas otvoren Festival pravoslavne kuhinje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar