U trendu

U SAD sutra premijera predstave napisane na osnovu razgovora Vorhola i Kapotija

Američki umetnici Truman Kapoti i Endi Vorhol snimili su krajem 70-ih godina 80 sati svojih razgovora, na osnovu kojih je nastala predstava „Vorholkapoti“ koja će sutra biti premijerno izvedena u pozorištu u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Razgovori Trumana i Kapotija trebalo je da budu osnova za jedan komad na Brodveju, ali oni su nastavili rad na drugim projektima, kasete sa snimcima razgovora su zaboravljene, a njih dvojica su umrli.

Nagradjivani njujorški reditelj Rob Rot uradio je adaptaciju predstave na osnovu traka za koje je saznao čitajući Vorholov dnevnik, a komad povezuje četiri različita razgovora Vorhola i Kapotija od pre 40 godina. Predstavu je režirao dobitnik Toni nagrade Majkl Mejer.

Kapoti je bio čuveni pisac, scenarista, glumac i dramaturg, poznat po romanima „Hladnokrvno“ (In cold blood) i „Doručak kod Tifanija“, po kojem je snimljen istoimeni film sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi.

Vorhol je bio avangardni umetnik, slikar, režiser, vodeća figura „pop arta“, koji se proslavio slikanjem poznatih američkih proizvoda i ikona pop kulture. Najpoznatije slike su mu „Campbell’s Soup Cans“ i „Marilyn Diptych“ iz 1962. godine.

Kapoti je umro 1984. u Los Andjelesu, a Vorhol tri godine kasnije na Menhetnu.

Rob Rot je čitajući Vorholov dnevnik tokom jednog krstarenja naišao na deo koji ga je zaintrigirao.

„Bio kod Trumana u stanu. Snimio šest dobrih kaseta za komad“, napisao je Vorhol u dnevniku.

Rot je pronašao kasete, snimljene na kasetofonu marke „Soni“, koji je Vorhol u šali nazivao svojom „ženom“, i napisao predstavu na osnovu 80 sati audio snimaka i 8.000 stranica transkripta.

Vorhola će u predstavi „Vorholkapoti“ igrati dobitnik Toni nagrade Stiven Spinela, a Kapotija Den Batler.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.