U trendu

U Smederevu do 21. maja devet muzejskih programa

U Muzeju smederevskog Podunavlja od 12. do 21. maja biće organizovano devet programa na šest gradskih lokacija, pod sloganom „Moj muzej – moj grad“.
Prema najavi muzeja, u subotu 21. maja, poslednje večeri manifestacije Smederevo će biti deo Evropske noći muzeja.

Osnovnu izložbenu postavku čine eksponati iz prošlosti Smedereva i smederevskog kraja. Postavci posebno doprinosi foto album 15 fotografija velikog formata Smedereva, koje je sačinio Milan Jovanović, prvi srpski fotograf školovan u Beču i portretista srpske kraljevske porodice i crnogorskih vladara.

On je stvorio nezaobilazni dokument vremena u proučavanju razvoja srpske fotografije i nekadašnje prestonice Srbije. Album se prvi put predstavlja javnosti tokom manifestacije Noć muzeja.

U Noći muzeja biće otvorena postavka stotinak fotografija koje su mladi iz Smedereva snimili tokom dvodnevne aprilske radionice „Smederevo u objektivu“.

U smederevskoj Galeriji savremene umetnosti biće otvorena i izložba Milete Prodanovića na kojoj će biti dela namenski izvedena za postavku u Smederevu.

U subotu, 21. maja, u večernjim satima biće otvoren dvor u kastelu despota Djurdja Brankovića kako bi posetioci sa vodičem upoznali život na zalasku srpske despotovine.

Poslednjeg dana Noći muzeja registrovani posetioci, najavljeni bar dva dana pred posetu, provešće veče i deo noći u parku, delu vinograda i u vili kraljevske dinastije Obrenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.