U trendu

Ukradena slika vraćena muzeju

Slika mrtve prirode koju je tokom povlačenja iz Italije u Drugom svetskom ratu jedan nemački vojnik ukrao i poslao ženi vraćena je danas u firentinsku galeriju Ufici, najvećim delom zahvaljujući neumornoj kampanji njenog direktora, Nemca Ajkea Šmita.

Šefovi diplomatija Nemačke i Italije, Hajko Mas i Enco Moavero, bili su prisutni na otkrivanju „Vaze s cvećem“, remek dela holandskog slikara Jana van Hujsuma, umetnika iz 18. veka čije veoma detaljne mrtve prirode su i u njegovo vreme bile veoma tražene.

Šmit je ranije ove godine pozvao svoju domovinu da vrati sliku a na zidu galerije gde je slika nekada visila okačio natpis „Ukradeno“ na italijanskom, nemačkom i engleskom jeziku. On je tada naveo da Nemačka ima „moralnu dužnost“ da sliku vrati.

Ministar Moavero je pohvalio „gradjansku i moralnu hrabrost nemačkog direktora italijanskog muzeja“ u potrazi za slikom, i naveo da je slika vraćena kroz „pravo evropejstvo, konkretnim delima“ umesto samo rečima.

„Vaza s cvećem“ je toliko realistična da je često uporedjuju s fotografijom. Van Hujsum je koristio lupu za proučavanje stvari koje je slikao, a vidljivi talasi na prozirnim krilima insekata na slici su samo jedan od brojnih neverovatnih detalja.

Sliku je 1824. kupio veliki vojvoda iz dinastije Habsburg-Loren, koja je tada boravila u firentinskoj renesansnoj palati Piti, nekadašnjem domu porodice Mediči a danas delu Uficija.

Nedugo po izbijanju Drugog svetskog rata, sva umetnička dela iz palate su spakovana u drvene sanduke i potom seljena iz jedne u drugu vilu. Prilikom povlačenja nemačke vojske, ti sanduci su pridodati drugom ratnom plenu i poslati u Bolcano, grad u Alpima blizu granice s Austrijom. Tu je sanduk s „Vazom s cvećem“ bio otvoren i jedan nemački vojnik je sliku u julu 1944. poslao ženi u Nemačku.

Moavero je naveo da je vojnik uz sliku poslao i uputstvo da se ona „stavi u pozlaćeni ram“.

Lokacija slike je ostala misterija sve do par nedelja posle pada Berlinskog zida 1989. godine. Italijansko ministarstvo kulture je saopštilo da je nemačka porodica od 1991. pokušavala da sliku preko posrednika proda Italiji „preteći da će je dati trećoj strani ili čak uništiti ako im se ne plati“. Navedeno je da je poslednji zahtev za novcem u Ufici stigao 2016. godine.

Hajko Mas je zahvalio Šmitu na pasioniranj kampanji i dodao da je slika „na svom mestu, tamo gde pripada“.

On je EU „bez raznolikosti, bez solidarnosti“ uporedio s muzejem „bez izloženih slika, vazom bez cveća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.