U trendu

„Ukus cementa“ i „Aga“ najbolji filmovi „Slobodne zone“

BEOGRAD – Dodelom nagrada i projekcijom filma „S ljubavlju, Sesil“ Lise Imordino Vreland (SAD), u Dvorani Kulturnog centra Beograda završen je 14. Filmski festival „Slobodna zona“.

Žiri u sastavu direktorka Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu Andrea Kun, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić i novinar i pisac Dragan Jovićević, najboljim angažovanim filmom u međunarodnoj selekciji proglasio je dokumentarac „Ukus Cementa“ režisera Ziada Kalthouma, snimljen u koprodukciji Nemacke, Libana, Sirije, UAE i Katara.

Najbolji film u regionalnoj selekciji je igrano ostvarenje „Aga“ Milka Lazarova (Bugarska, Nemačka, Francuska), a odluku je doneo žiri u kome su bili koordinator međunarodnog programa „Movies that Matter“ Erik van de Gisen iz Holandije, hrvatska rediteljka Eva Kraljević i reditelj Dragan von Petrović.

Isti žiri je odlučio da nagrada „Human Rights“ pripadne filmu „Švajcarac Kris“ Anje Kofmel (Švajcarska, Hrvatska, Nemačka, Finska).

Specijalno priznanje pripalo je hravatskom dokumentarcu „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića.

Nagrada za najbolji film u „14 plus“ selekciji, odlukom sedmočlanog žirija sastavljenog od srednjoškolaca, dodeljena je kanadskom ostvarenju „Časna reč“ Luka Pikarda.

Publika je ocenom 4,81 nagradila dokumentarni film „Ćutanje drugih“ (SAD/Španija)koji su režirali Almudena Karaćedo i Robert Bahar.

Direktor festivala Rajko Petrović zahvalio je svima koji su učestvovali u organizaciji „Slobodne zone“, a posebno publici koja, kako je naglasio, daje smisao svemu što rade.

Od 7. novembra u devet bioskopskih sala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu prikazano je 50 filmova, od toga 40 nacionalnih premijera.

Tokom današnjeg dana u Dvorani Kulturnog centra Beograda „na bis“ će biti prikazani filmovi, koji su izazvali najveću pažnju publike: „Putinovi svedoci“ Vitalija Manskog, „Krivica“ Gustava Molera, „Tri lica“ Dažafara Panahija i „Bergman: godina života“ Jane Magnuson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.