U trendu

ULUPUDS: Izdavačku poduhvat “Nemanjići, starozavetna dinas

BEOGRAD – Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodelio je večeras na 63. Međunarodnog beogradskom sajmu knjiga nagradu za izdavački poduhvat i to “Vulkanu” za publikaciju “Nemanjići, svetorodna dinastija” grupe autora.
Žiri u sastavu David Vartabedijan (predsednik), Danijela Paracki i dr Zoja Bojić ocenio je da “ova obimna i reprezentativna knjiga, obogaćena geografskim mapama, reprodukcijama i ilustracijama, i slikom i tekstom baca svetlost na značajan period istorije Srbije”.
Nagrada za piktogramski grafički roman pripala je Vladimiru Veljaševiću za “Slobodan pad” u izdanju “Besne kobile” iz Zemuna i Fakulteta likovnih umetnosti uz ocenu žirija da je autor, koristeći relevantnu literaturu sastavio neromansirani scenario istinski veoma romantičnog života glavnog junaka Ljubomira Micića, jednog od pokretača časopisa “Zenit””.
Nagrada za klasično strip ostvarenje pripalo je Rajku Miloševiću Geri za “Prokleti” (System Comics), koji je, kako je istakao žiri, “veštom rukom u tradiciji klasične evropske strip škole, kadriranjem na američki način, maestralno proveo čitaoca kroz nimalo laku priču Džejsona Arona o vremenu pre biblijskog potopa koje na momente neodoljivo podseća i na vreme sadašnje”.
Aleksandar Zolotić dobio je nagradu za dečiju ilustraciju za knjige “Mila, kraljica nereda” Patriše Anđelković (Kreativni centar) i “Neko se uselio u onu staru vilu” Uroša Petrovića (Laguna).
“Ilustracije Aleksandra Zolotića u obe publikacije u potpunosti odgovaraju njihovim sadržajima – u prvoj su svetle i smeštene u porodični ambijent, dok su u drugoj stariji likovi, tamniji kolorit i različiti neočekivani eksterijeri i enterijeri koji odgovaraju misterioznim zagonetkama”, stoji u obrazloženju.
Najboljom fotomografijom proglašena je knjiga “Kraj beogradske kaldrme” (Službeni glasnik) Dragana Bosnića, koji je “rečima i slikom sastavio portret jednog grada i jednog života, portret koji se obraća svim generacijama”.
Nagrada za klasičnu ilustraciju uručena je u sali “Vasko Popa” Nebojši Đuranoviću za publikaciju “Srpski vitezovi u doba Nemanjića” (Evrobook), jer je “pedantno rekonstruisao tokove bitaka i raspored i izgled vojskovođa, vitezova, vojne opreme i oružja u doba Nemanjića, a rezultat je jedinstvena publikacija o interesantnoj i značajnoj temi”.
Najbolja knjiga iz istorije umetnosti je “Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek” Slobodana Maldinija (Knjiga komerc) koja, prema oceni žirija, sa oko 3.000 reprodukcija predstavlja izuzetan poduhvat i vrstu enciklopedije istorije likovne umetnosti u Srbiji tokom protekla dva veka.
Veterinar Nikoleta Novak nagrađena je za oblikovanje dečje knjige “Prijatelji iz savane” (Pčelica) koju je ilustrovao Aleksa Jovanović.
Žiri je istakao da su pisac i ilustrator svojim likovima udahnuli osećanja, izraze i ponašanje koje veoma mladi čitaoci mogu lako da prepoznaju i da poučne pričice primene u sopstvenom iskustvu.
Nagrađena je i likovna oprema “Pančevačkog almanaha” grupe autora, koji je priredio Zoran Penevski, a izdao “Zeleni lav” iz Pančeva, a koji “poziva čitaoca na krstarenje Pančevom ukazujući mu na velika i mala likovna i emotivna iznenađenja koja se u njemu kriju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar