U trendu

Umetnica srpskog porekla pobednica kanadskog konkursa

Umetnica srpskog porekla Ljiljana Otašević pobedila je na konkursu za skulpturu koja će trajno biti izložena na javnom prostoru u širem regionu Toronta u septembru 2016. godine.

Neobična skulptura velikih dimenzija (4,5 x 4,5 x 1,5 metara), nazvana „Kreščendo“,  ukrašavaće i predstavljati sve prosperitetniji i urbaniji deo grada Burlingtona koji je proglašen najboljim kanadskim gradom srednje veličine.

U obrazloženju žirija ističe se da „nagradjeno rešenje najbolje odražava cilj projekta i predstavlja visoko vidljivo i gostoljubivo obeležje, orijentir koji će privlačiti prolaznike i biti prirodno mesto okupljanja“.

Ljiljana Otašević je za agenciju Beta kazala da je formom, izgledom, materijalom i nazivom skulpture želela da objedini ono što je istorijski značajno za razvoj kraja u kome će skulptura biti postavljena, ali i za dinamičnu sadašnjost i izglednu budućnost.

„Moj rad ovaploćuje istorijsku vezu područja sa jezerom, prevozom dobara vodenim putem, ali i kulturnu nadgradnju, naročito muzičke dogadjaje. Skulptura ima oblik talasa koji se podiže, a u skladu s tim je i naziv ‘Kreščendo’. Tim pojmom se opisuje porast intenziteta, a u muzici označava prelaz od tihog ka sve glasnijem, do najjačeg. To je i metafora za sve intenzivniji urbani razvoj tog dela grada“, objasnila je vajarka Otašević.

Vrednost projekta „Kreščendo“ je 50.000 dolara, skulptura će biti izradjena od nerdjajućeg čelika visoke politure, izuzetno otpornog na, u Kanadi česte pa i ekstremne atmosferske promene.

Obrenovčanka Ljiljana Otašević magistrirala je slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beograduu klasi profesora Zorana Pavlovića 1992, a dve godine docnije preselila se u Toronto.

Premda po obrazovanju slikarka, Otašević se prevashodno kreativno izražava kao vajarka i autorka instalacija. Pritom koristi različite materijale uključujući čelik i ciglu, a tematski i ambijentalno opredeljena je za očuvanju životne sredine.

Izlagala je u Kanadi, SAD i na Bliskom istoku. Radi i kao umetnički direktor, dizajner enterijera i kustos. U maju ove godine bila je jedan od autora fotografija, organizator i kustos kanadske postavke izložbe fotografija i video instalacija „Udavljeni grad“ o poplavama u Srbiji 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar