U trendu

Umetnik Peđa Milošević kao autor „Slikareve tajne“

BEOGRAD – U velikoj sali Biblioteke grada Beograda kasno večeras afirmisani slikar srednje generacije Predrag Peđa Miloševića (59) predstavljen je u ulozi pisca knjige „Slikareva tajna“, u izdanju „Evolute“.

Vlasnica i glavna urednica ove izdavačke kuće, poznate po delima trajnih vrednosti, iz humanističkih nauka pisnaih na popularan način, Bojana Ćebić, objasnila je da se opredelila da štampa ovo delo, koje je Narodna biblioteka Srbije obeležila kao „praktični priručnik za slikare“, zato što je ocenila da knjiga poseduje traženu trajnu vrednost i mnogima će proširiti znanje iz teničkog ugla stvaranja slika.

Prema rečima Ćebićeve, „složene i višeznačne istine mogu se izreći na način koji je svima razumljiv i zanimljiv, a da pri tome ne umanjuje njihovu naučnost i ozbiljnost.

Ona je formirala više biblioteka koje se na različite načine razračunavaju sa neznanjem, zabludama i neistinama.

„Na tom tragu je nastala biblioteka ‘Hipatija'“, kazala je urednica, i dodala je da je to slučaj sa „Slikarevom tajnom“ u kojoj je autor pažljivo i iscrpno istraživao slikarske tehnike, ali kroz sva poglavlja provlači i oslanje se na istoriju i teorijske znanja.

Želeći da objasni izbor naslova koji je bio njen, Ćebićeva je istakla da nije pogrešno što asocira na ljubav, jer „ovde je reč o velikoj ljubavi autora prema umetnosti, prema istini, znanju i istraživanju“.

Tajne, prema njenim rečima, tajne su autora i njih je pažljivo odabrao da bi uobličio svoje lično umetničko iskustvo.

Kniga ima još jednu, društvenu dimenziju jer Milošević razobličava zablude koje su nastale oponašanjem, prepisivanjem i koje su, kako sam navodi, najčešće ispisali konzervatori i restauratori. To joj daje značaj za kolekcionare i sve koji vole slikarstvo.

O knjizi su goovrile i dve istoričarke umetnosti – Ljubica Jelisavac i Maja Živanović, koje je nisu analizirale njene literarne vrednosti već vrednosti njenog sadržaja.

Za Ljubicu Jelisavac je ova knjiga iznenađenje ali prijatnih, jer je „značajan priručnik svima onima koji žele da se upute u tajne slikarske tehnologije u istoriji i praksi“.

„Perspektiva korišćenja ovako analitičkog.i pouzdanog dela istovremeno je majstorsko sintetičko izlaganje i u ovojh knjizi nema proizvoljnosti“, istakla je Jelisavac.

Konstatujući da je napor koji je autor učinio da napiše ovo delo na istoj etičkoj liniji njegove umetničke prakse, to je potvrdila jednim citatom iz ranijeg umetnikoovg intervjua da je njegov vid likovnog izražavnja podrazumevao novu osećajnost uobličenu tehnikama starih majstora.

„Svojim radom nastojim da odgovoprim na pitanje da li u slikarstvu u svetu masovne potrošnje ima smisla stvarati vibratom tananih emocija na način starih majstora“, kaže Milošević.

U knjizi je i niz anegdota o velikim umetniicma koji su unapređivali slikarsku tehnologiju i koje su plod autorovog pomnog isčitavanja svih sličnih knjiga do kojih je mogao da dođe .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.