U trendu

13. Noć muzeja: kulturom i smehom protiv sujeverja

Tradicionalna, sada već 13. „Noć muzeja“, 21. maja ponudiće posetiocima više od 250 različitih programa u više od 40 gradova Srbije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktorka manifestacije Ana Jovanović rekla je Tanjugu da su odlučili kulturom, osmehom i dobrim raspoloženjem da se bore protiv sujeverja koje se veže za broj 13, te će tako biti realizovano nekoliko izložbi o sujeverju i niz postavki „koje će izmamiti osmeh i dobro raspoloženje“.

Do danas za učešće u 13. „Noći muzeja“ prijavila su se 42 grada, a Jovanović je pohvalila entuzijazam učesnika koji su odgovorili na temu.

U okviru manifestacije nizom zanimljivih dešavanja biće obeleženo i 400 godina od smrti Viljema Šekspira i Migela de Servantesa.

O programu u Beogradu Jovanovć je rekla da je u toku priprema čak sedam izložbi u produkciji grupe „Noć muzeja“ i otkrila da će biti 10 novih lokacija sa ciljem da kao svake godine „otkriju nove neispričane priče“.

Od istraživanja devojačkih škrinja, preko putovanja kroz istoriju sedme umetnosti iz ugla najpoznatijih filmskih plavuša, do Teslinih izuma, obeležavanja 100 godina od boravka srpske vojske na Krfu i odavanja počasti Petru Kočiću, očekuje Beogradajnje 21. maja od 17 časova do jedan sat posle ponoći.

Prema rečima Gordane Ković iz Narodnog muzeja u Šapcu „Noć muzeja“ u tom gradu obuhvatiće 16 lokacija.

Posebna pažnja biće posvećena obeležavanju 200 godina od dolaska Jevreme Obrenovića u Šabac, pod čijom upravom je grad poprimio izgled evropske varoši i 160 godina od osnivanja Prve narodne apoteke.

Narodni muzej u Šapcu priprema izložbu „Pre i posle vatre“, a 21. maja oživeće i Sinagoga u kojoj će posetioci moći da vide kako grad priprema otvaranje Muzeja šabačkih Jevreja.

Direktor Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji Novak Novaković najavio je izložbu „Dolazi cirkus“ sa podnaslovom „Osmeh kao lek“, inspirisanu cirkusom kao rasadnikom smeha, dok će najmlađima verovatno najzanimljivije biti pucanje iz replike Karađorđevog trešnjinog topa.

U „Noći muzeja“ biće otvorena i Spomen soba Dušana Matića u biblioteci koja nosi njegovo ime i izložba istorijskih predmeta u Spomen kući narodnog heroja Miodraga Novakovića Džudže posvećena NOB-u.

Obrenovac će u „Noći muzeja“ biti središte svadbenih običaja od početka 20. veka do danas, građani će posmatrati kićenje fijakera i automobila, pripremanje svadbenog venca, pa čak i prisustvovati pravom venčanju i poslužiti se svadbenom tortom.

U Kragujevcu će biti postavljena izložba „Ubistvo kralja Aleksandra I Obrenovića u Marseju 1934“, Pančevo će otvoriti kompleks stare Vajfertove pivare sa proizvodnim pogonima izgrađenim krajem 19. i početkom 20. veka, dok će posetioci u Bečeju imati priliku da se upoznaju sa jedinstvenom zbirkom metli iz celog sveta i saznaju čime se bavi „scopaeologija“ (nauka o metlama).

Kosovska Mitrovica drugi put se uključuje u „Noć muzeja“ i Fakultet umetnosti će približiti publici umetničku muziku kroz interaktivne nastupe izvođača i razotkriti tajne pojedinih muzičkih instrumenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.