U trendu

Francuska: Pronađena Karavađova slika na tavanu je original

Slika, koja je otkrivena u potkrovlju jedne kuće u Francuskoj, „autentičan“ je rad velikana italijanskog baroknog slikarstva Mikelanđela Merizija Da Karavađa, a njena vrednost bi mogla biti do 120 miliona evra, saopštili su stručnjaci.

Slika, čije su mere 144 centimetara sa 175 centimetara, pronađena je u aprilu 2014. godine, podseća AFP.

Vlasnici kuće u blizini jugoistočnog grada Tuluz otkrili su 400 godina staru sliku kada su pokušali da poprave problem s curenjem vode sa plafona.

Slika, koja prikazuje kako Judita odrubljuje glavu generalu Holofernu pripada apokrifnoj „knjizi Judita“, a nastala je između 1600. i 1610. godine i u „iznenađujuće je dobrom stanju“, tvrde stručnjaci.

Stručnjak Erik Turkin rekao je da slika ima „svetlost i energiju tipičnu za Karavađa, bez grešaka, a urađena je sigurnom rukom i slikovnim stilom, što je čini autentičnom“.

S njim je saglasan i stručnjak za Karavađa Nikola Spinoza, koji je i bivši direktor muzeja u Napolju dok još jedna stručnjaka za italijanskog slikara MIna Gregori navodi za jedan francuski umetnički list da nije u pitanju original iako je „nesumnjivo kvalitetno urađena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.