U trendu

Laureati 35. filmskih susreta

U sredu 30. avgusta saopštenjem Žirija o nagradama (u 12.00h), projekcijom gostujućeg filma iz Hrvatske („Maršal“) i uručenjem nagrada glumcima, završen je 35. festival Filmski susreti Niš 2000. Organizatori, glumci i drugi filmski radnici, a posebno publika, trudili su se da ova značajna manifestacija protekne u duhu tradicije koja je godinama građena. To je festival jedini te vrste u svetu (po ugledu na Niš i u Kijevu je nedavno otpočeo festival glumačkih ostvarenja).

Predsednik ovogodišnjeg Žirija je glumica Ljiljana Blagojević, a članovi Sonja Savić i Tihomir Arsić. Za nagrade su konkurisali glumci sa svojim ostvarenjima u 7 filmova. Po odluci i obrazloženju Žirija dodeljeno je 8 zvaničnih nagrada.

Nagradu GRAND-PRI NAISA za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Nebojša Glogovac (Kaja u filmu „Nebeska udica“ i reporter u filmu „Ranjena zemlja“). Nagradu CARICA TEODORA za najbolju žensku ulogu dobila je Ana Sofrenović (Tijana, „Nebeska udica“). Za najbolju mušku ulogu dodeljuje se nagrada CAR KONSTANTIN a ove godine pripala je Ivanu Jeftoviću (Turča, „Nebeska udica“).

Takođe se, po tradiciji dodeljuje povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu. Tu nagradu dobili su Sonja Kolačavić („Nebeska udica“) i Gordan Kičić („Natalija“ iz omnibusa „Oni koji dolaze“). Nagrada za epizodnu žensku ulogu dodeljena je Katarini Žutić, a za epizodnu mušku ulogu Dejanu Lutčiću (takođe za uloge u filmu „Nebeska udica“). I, kao poslednja od oficijelnih nagrada, nagrada za debitantsku ulogu pripala je Nenadu Stoimenoviću za ulogu u filmu „Belo odelo“.

Svake godine specijalni žiri, sastavljen od samih glumaca, dodeljuje Nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u jugoslovenskom filmu. Nagrada se ranije zvala SLAVICA, a od 1994. nosi naziv PAVLE VUJISIĆ. Dodeljena je Draganu Nikoliću, jednom od naših najpopularnijih filmskih, TV i pozorišnih glumaca. Na ovom festivalu igrao je u filmovima „Belo odelo“ i omnibusu „Oni koji dolaze“ (priča „Izabranik“).

Svojim glasovima, čitaoci lista „TV novosti“ odlučili su da tradicionalna nagrada za glumački par godine „Ona i on“ pripada glumcima iz filma „Ranjena zemlja“ (Dragoslava Lazića), Veri Čukić i Petru Kralju.

Laureati 35. susreta pripadaju generaciji mladih glumaca (prosečna godina starosti iznosi nešto preko 25 godina). Ističući taj podatak sa zadovoljstvom (zbog „onih koji dolaze“), treba pomenuti i one koji su, između dva festivala, otišli u glumačku legendu. To su Nikola Milić, Dragan Zarić, Duško Perković, Ljubo Škiljević i, pred sam početak festivala, Milivoje Tomić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar