U trendu

Novi igrani film Gorana Markovića?

Goran Marković, jedan od najznačajnijih domaćih filmskih reditelja, u prethodnim godinama nije uspevao da snima onoliko koliko je želeo i mogao. „Urnebesnu tragediju“ je snimio pre 5 godina u Bugarskoj, a poslednje sekvence filma „Tito i ja“ dovršio daleke 1991. godine u našoj zemlji. Ekonomski, kulturni i moralni sunovrat ga je onemogućio da snima u domovini, iako je imao spremne projekte i velike ambicije. „Podrum mi je pun nerealizovanih projekata i scenarija. Zainatio sam se da snimim melodramu o kobnoj ljubavi Kralja Aleksandra i Drage Mašin, da progovorim o vremenu u kome je Srbija isto, na neki način, bila izolovana od sveta. Ima izgleda i da realizujem jedan drugi filmski projekat (Buđenje) i u pregovorima sam sa jednim značajnim filmskim scenaristom. „Vila Sašino“ (film o pomenutom kraljevskom paru) mi je, ipak, nekako na prvom mestu, i mada znam da će to biti skup projekat, taj scenario je ono što zaista želim da radim“.

U prethodnim godinama, u nemogućnosti da se bavi filmom, Goran Marković je utočište potražio u pozorištu. Atelje 212 i Narodno pozorište su bile kuće u kojima je režirao svoje tekstove: „Turneja“, „Parovi“, „Govorna mana“… Zapažena je bila i njegova režija veoma uspešnog teksta Biljane Srbljanović „Beogradska trilogija“.

Ipak, pre nego što dočekamo realizaciju nekog od njegovih filmskih projekata, bićemo u prilici da vidimo novo dokumentarno ostvarenje Gorana Markovića. Pre nekoliko dana sklopljen je ugovor sa francuskim producentom i posle dokumentarnih ostvarenja „Poludeli ljudi“, gde se reditelj bavio proučavanjem mase i „Nevažni junaci“, gde je akcenat stavljen na pojedinačne doživljaje, novi dokumentarac će se zvati „On i ja“ i Goran Marković će se u njemu baviti – samim sobom. „Pokušaću da kroz svoje ponašanje, misli i osećanja, tokom ovih godina, na neki način osvetlim i događaje, kojima ja, takođe, pripadam. Nemam nameru da se hvalim, niti da pljujem na sebe. Jednostavno, trudiću se da budem što iskreniji i prikažem svoje vrline i mane, strahove i nedoumice“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar