U trendu

Otkrivena sveska sa crtežima Van Goga – crteži nisu Van Gogovi?

Sveska sa 65 crteža holandskog slikara Vinsenta Van Goga otkrivena je nedavno i smatra se najvećim umetničkim otkrićem u Francuskoj u poslednje vreme, saopštili su danas izdavači, prenosi AFP.

Kako se navodi, do sada nepoznati crteži holandskog umetnika, napravljeni su mastilom na bloku hotela u kome je odsedao tokom boravka u Arlou na jugu Francuske.

Izdavači javnosti nisu prikazali originalne crteže, već samo knjigu sa reprodukcijama, koja će istovremeno biti izdata u četvrtak u Francuskoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Holandiji.

Muzej: Crteži nisu Van Gogovi

Muzej Van Goga iz Amsterdama saopštio je danas da sveska sa 65 crteža, koja je nedavno pronađena, ne pripada holandskom umetniku Vinsentu Van Gogu, kako su ranije kazali izdavači knjige sa reprodukcijom tih crteža, prenosi AFP.

Kako se navodi u saopštenju Muzeja, eksperti su već neko vreme „svesni da ta knjiga postoji“, ali da su na osnovu fotografija crteža ustanovili da oni „ne moraju biti Van Gogovi“ i da su „imitacije“.

Francuska izdavačka kuća ranije danas je najavila da je odštampala knjigu sa 65 do sada nepoznatih crteža Vinsenta Van Goga, crtanih mastilom na svesci hotela u kome je boravio.

Na konferenciji nisu prikazani originalni crteži već samo knjiga sa fotografijama, čije objavljivanje je planirano u četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar