U trendu

Petominutne ovacije za Nemanju Radulovića na Kolarcu

Beogradska filharmonija i slavni violinista Nemanja Radulović, predvođeni dirigentom Danijelom Rajskinom, održali su sinoć u Kolarčevoj zadužbini prvi od dva koncerta uoči zajedničkog nastupa u Moskvi 6. septembra.

Program „Predmoskovskih večeri“, koji će za nekoliko dana izvesti i u čuvenoj sali „Čajkovski“ u ruskoj prestonici, filharmoničari vođeni rado viđenim gostom Rajskinom otvorili su „Fantazijom na srpske teme“ Nikolaja Rimskog-Korsakova.

Usledilo je „Koncert za violinu i orkestar“ sovjetsko-jermenskog kompozitora Arama Hačaturijana, a miljenik beogradske publike Nemanja Radulović dočekan je gromoglasnim aplauzom.

Da ga Hačaturijanova muzika insipiriše na poseban način bilo je vidljivo i večeras prilikom izvođenja jednog od najpopularnijih dela pisanih za violinu, vatreno i lirično istovremeno.

Publika u punoj sali Kolarčeve zadužbine, u kojoj su bili i ambasadori SAD i Rusije u Srbiji Kajl Skat i Aleksandar Čepurin, nagradila je Radulovića petominutnim ovacijama.

„Hvala vam mnogo. Dali ste nam energiju i sada znamo zašto idemo (u Moskvu)“, rekao je Radulović, dirnut emocijama sa kojim ga Beograđani svaki put dočekuju.

Na bis slavni violinista je sa prvim čelistom Filharmonije Nemanjom Stankovićem izveo „Pasakalju“ u originalu za violinu i violu, po Hendlovoj „Sviti“, a u obradi Johana Halvorsena.

Nastup dua Radulović – Stanković izazvao je opšte oduševljenje publike.

Slovenski repertoar filharmoničari su krunisali Simfonijom br. 9 („Iz novog sveta“) Antonjina Dvoržaka, koja je nastala kao porudžbina Njujorške filharmonije, a koju američka nacija danas smatra „ambasadorom“ svoje umetničke muzike u svetu.

Radulović i Beogradska filharmonija održaće i sutra koncert u Kolarčevoj zadužbini sa istim programom, nakon čega će se predstaviti publici u Moskvi.

To će biti Radulovićev prvi nastup u ruskoj prestonici i prvi nastup Beogradske filharmonije u tom gradu posle više od 20 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar