U trendu

Počinje 47. Bemus

Beogradske muzičke svečanosti – Bemus, 47. po redu, otvoriće danas Simfonijski orkestar RTS-a predvođen maestrom Bojanom Suđićem, a kao solisti nastupiće Maja Rajković (klavir), Mladen Đorđević (truba), Romen Dešarm (klavir), Đampjero Sobrino (klarinet) i Erik Obije (truba).

Koncert će otvoriti „Fanfare“, poletna kompozicija, koju je akademik Ivan Jevtić napisao 1994. godine, a sada prilagodio i skratio za potrebe Bemusa.

Simfonijski orkestar RTS-a zatim će izvesti u Kolarčevoj zadužbini Koncert za trubu i klavir Dimitrija Šostakoviča, Koncert za klavir Igora Stravinskog, Jevtićev Drugi koncert za trubu, Rapsodiju za klarinet Kloda Debisija i Koncert za klarinet Arona Koplanda.

Maestro Suđić je na konferenciji za novinare taj program okarakterisao kao „najozbiljniji izazov“.

„Ovih pet savremenih koncerata za instrumente koji nisu često u prvom planu, retko se izvode, ali predstavljaju bisere savremene muzike i njihovo izvođenje je vrlo zahtevno za svaki orkestar, uključujući i Simfonijski orkestar RTS-a koji nema ta dela na svom repertoaru“, rekao je Suđić.

Jevtić je izrazio zadovoljstvo što je njegov Koncert za trubu, izvođen od Severne Amerike, preko Evrope, do Kine i Japana, uvršten u program otvaranja Bemusa, zajedno sa delima, njemu omiljenih kompozitora, Debisija i Šostakoviča.

Priznati kompozitor pohvalio je napore Simfonijskog orkestra RTS-a i njegovog šefa dirigenta Suđića u distribuciji domaćih dela širom sveta i angažovanju domaćih muzičara, što, kako je rekao, nije slučaj sa ostalim ansamblima, prvenstveno sa Beogradskom filharmonijom.

Pijanistkinja Maja Rajković, koja će sa Mladenom Đorđevićem (truba) izvesti Šostakovičev koncert, istakla je da je koncepcija otvaranja Bemusa vrlo neobična i da nije čula da se iste večeri izvodi pet koncerata za različite instrumente.

Pijanista Romen Dešarm, koji će se predstaviti Koncertom za klavir Stravinskog, rekao je da je to delo za njega „otkriće“, kratak, ali vrlo intenzivan koncert, za čije izvođenje je potrebna fizička spremnost. „Morao sam da dižem tegove zbog ovog koncerta“, dodao je uz osmeh.

Drugog dana Bemusa u Kolarčevoj zadužbini će nastupiti solisti Sankt Peterburga sa dirigentom Mihailom Gantvargom, a 23. oktobra u Skupštini grada predstaviće se mongolski etno ansambl „Ih Cecn“ koji sviraju na tradicionalnim instrumentima.

Jedan od najvećih pijanista današnjice Nikolaj Luganski održaće koncert 24. oktobra na Kolarcu, sledi koncert izvorne narodne muzike 25. oktobra u Etnografskom muzeju.

Primabalerina Boljšoj teatra i Milanske skale Svetlana Zaharova nastupiće, zajedno sa solistima Mihailom Lobuhinom i Anom Tihomirovom, u najzahtevnijem klasičnom baletu „Bajadera“, u pratnji Orkestra i ansambla Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ proslaviće 50 godina rada 28. oktobra na Kolarcu, Hor AKUD „Ivo Lola Ribar“ održaće koncert 29. oktobra u Etnografskom muzeju, dok je 30. oktobar i sala Skupštine grada rezervisana za koncert mladih muzičara.

Bemus će 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini zatvoriti Simfonijski orekstar i Hor RTS-a sa delima „Posvećenje proleća“ Stravinskog i „Aleksandar Nevski“ Sergeja Prokofjeva. Tom prilikom dirigent Suđić će proslaviti 30 godina umetnickog rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.