U trendu

Policijski inspektor sa bas-gitarom, mikrofonom i perom

Kada u Smederevu pitate za Sašu Đorđevića, mnogi će reći da takvih ima mnogo. I u pravu su. Međutim, ako dodate i nadimak Edi, retki su oni koji ga neće znati ili da makar nisu čuli za njega.

Saša Edi Đorđević mnogima je ovde poznat kao policijski inspektor jer je 23 godine zaposlen u ovdašnjoj policijskoj upravi. Mlađe generacije Smederevaca prepoznaju ga kao muzičara, rokera, jer Saša je duže od deceniju član benda „Patrias”, u kome svira bas-gitaru, piše tekstove i peva. Odnedavno, ovaj četrdesetsedmogodišnjak vinuo se i u književne vode, a po romanu „Janičar”, koji je pre nekoliko meseci izdao „Evro buk”, njegova popularnost izašla je iz okvira Smedereva. Spoj gotovo nespojivih profesija i interesovanja Sašu je doveo čak do spiska za ovogodišnju Ninovu nagradu.

Skromno kaže da se već oseća kao da je osvojio ovo prestižno priznanje, s obzirom na to da je reč o njegovom proznom prvencu. Knjiga govori o sudbini braće iz srednjevekovnog Smederevskog sandžaka Stefana i Gojka, koje u grupi sa još nekoliko dečaka odvode turski janičari u Istanbul. Nakon što su dva rođena brata razdvojena, njihovi životi kreću potpuno različitim putem, sve dok se jednog dana ponovo ne ukrste na potpuno neočekivan način. Ovom potresnom pričom, preko sjaja sultanovih odaja, Đorđević nas u stvari vodi u najmračniji period srpske istorije. Roman je izazvao veliku pažnju na sajmu knjige, a autor je prezadovoljan jer je prvi tiraž bukvalno planuo. „Janičar” je osvojio čitalačku publiku.

Policijski inspektor, muzičar i pisac, ili „tri u jedan”, kako Sašu mnogi u poslednje vreme opisuju, „nespojivo” spaja i u muzici. Iako „Patrias” nosi stilsko obeležje hevi-metal benda, neki kažu da sviraju hard-rok. A četverac koji čini grupu u šali voli da kaže da su izmislili novi muzički pravac „hard-rok”. Kako god, za njih je sve to rokenrol, iako ne vole da se ograničavaju žanrovima, a njihovu publiku, kažu, čine svi ljubitelji dobre muzike. Tekstove uglavnom potpisuje Edi, a poput njega i ostali članovi benda imaju svoje profesije i žive od njih. Za sebe vole da kažu da su amaterski bend sa profesionalnim pristupom. Vezuje ih ljubav prema muzici, instrumentima, pesmama koje stvaraju. „Patrias” iza sebe danas ima nekoliko albuma i veliki broj nastupa u Srbiji, ali i van naših granica.

Iako je u bendu pevač, basista, tekstopisac i kompozitor, Saša Edi Đorđević ne voli da kaže i da je frontmen. Timski rad u policiji naučio ga je da čovek ništa ne može sam. Tako je i sa pisanjem. Dok nam u poverenju otkriva da je njegova devojka Jovana glavni krivac što je dugo „krčkano” pisanije dospelo u korice knjige, Saša nam poklanja primerak „Janičara”. I u njemu, na krajnje zanimljiv način, spaja „nespojive” istorijske trenutke: dve vojske, dva brata, dve sudbine.

Utreniran na izdržljivost, kao i svaki policijski inspektor, junak naše priče ovih dana bukvalno je razapet. Promocije, sajmovi, svirke, koncerti, redovna služba… Uz sve to, kaže, priprema nastavak „Janičara”. Tajanstven, poput velikih pisaca koji ne vole da otkrivaju radnju romana u nastajanju, Edi otkriva da će druga knjiga biti još zanimljivija. U to, verujemo, ne sumnja ni publika koju je osvojio svojim prvencem.

(Olivera Milošević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar