U trendu

Slikarstvo je bilo Ljubin život

Slikar Ljubomir Ljuba Popović (1934-2016) bio je jedan od najvećih savremenih slikara, koji je Beograd odneo u Pariz, bio je spona između visokih intelektualaca i običnog naroda i slikarstvo je bilo njegov život, izjavili su povodom smrti poznatog slikara njegove kolege i prijatelji.

Slikar Miloš Šobajić je podsetio da je Popović bio izuzetno značajan na samom početku svog rada, krajem pedestih godina.

„On pripada grupi slikara koja je posle rata odnela Beograd u Pariz, za razliku od predratne ekipe koja je donela parisko slikarstvo u Beograd. U tome je njegov značaj i značaj nekolicine slikara oko njega koji su pokazali Parizu, koji je tada bio veliki centar, šta se radi u Beogradu i to je bilo priznato“, rekao je Šobajić.

Za slikara Mihajla Đokovića Tikala Popović je bio „spona između visokih intelektualaca i ovog dole sveta“.

„Donosio je iz Pariza uvek interesantne vesti, događaje, a bio je svoj, autentičan. Bio je sjajna ličnost i teško je popuniti njegovo mesto“, naglasio je Tikalo.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kaže da može biti da je Popović unutar istorije srpske umetnosti bio važan u jednom trenutku kada je bio vezan za Leonida Šejku i Medijalu, ali da je on pre svega „svetska pojava“, jer je ušao u sve ozbiljnije preglede svetske metafizičke umetnosti.

„Kada gledamo celinu istorije srpske umetnosti, mi tu nismo preterano jaki, a zahvaljujući Ljubi ušli smo u najozbiljnije preglede metafizičkog slikarstva, svetskog“, dodao je on.

Kusovac je naglasio da je Popović svim svojim bićem bio posvećen slikarstvu.

„Kada smo se ovog leta sreli na Svetoj Gori, već je bio klonuo. Imam osećaj da je već shvatio da više ne može da slika i onda je okrenuo leđa životu. Sam sebi je presudio. Smatrao je da ako ne mogu da slikam, ne mogu ni da živim. Slikarstvo je bilo njegov život i onog trenutka kada je osetio da mu slikarstvo izmiče, okrenuo je leđa životu“, rekao je Kusovac.

Živojin Ivanišević, vlasnik galerije „Pariski krug“ i 13 godina Popovićev prijatelj i saradnjik, ističe da nas je napustio jedan od najvećih savremenih slikara.

„Ne znam da li je bio veći čovek ili slikar, nikad nije voleo da mu kažem umetnik, nego slikar, učitelj“, rekao je Ivanišević.

„Bio je duhovan čovek, obrazovan, posvećen, živeo je po kanonima vojnika, posvećen do poslednjeg trenutka, beskompromisan kada je u pitanju likovna umetnost, dobar čovek i uvek je voleo ljude koji su stvarali, a od drugih se distancirao“, dodao je on.

Ivanišević je rekao da spremaju televizijske emisije o Popoviću i da će publika imati priliku da vidi ekskluzivan materijal iz Pariza gde je pre dva meseca završena njegova samostalna izložba.

Za 13 godina Ivanišević je snimio dvadesetak emisija o Ljubi Popoviću, priredio četiri monografije, kao i Popovićevu poslednju izložbu u Beogradu, krajem prošle godine u Galeriji RTS-a.

„Njegovo delo i ono što je govorio treba da bude putokaz za mlade da se posvete umetnosti, filozifiji i životu i da je iznad svih principa živeti od svog rada“, ocenio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.