U trendu

U Monci postavljena izložba o razrušenim svetinjama Kosova i Metohije

U Monci, gradu u blizini Milana, otvorena je 22. aprila 2002. godine u centru za kulturu "La Rotonda" pri parohiji San Bjago izložba pod nazivom "Udarac hrišćanskoj kulturi". Izložba predstavlja rečito svedočanstvo o porušenim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji i biće otvorena do 5. maja, a potom se prenosi u Trst. Otvorio ju je mr Slobodan Mileusnić, upravnik Muzeja SPC. Tom prilikom on je preneo blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Pavla i blagodarnost Srpske pravoslavne crkve za sve ono što čini italijanski narod, posebno italijanski vojnici koji čuvaju manastir Visoki Dečani.

U tom kontekstu, vredi napomenuti da je italijanska vlada pružila znatnu pomoć za započinjanje radova na sanaciji živopisa dečanske crkve.

Posle izložbe održan je okrugli sto pod nazivom U hrišćanskim crkvama, stvaranje-obnavljanje: reči zajedištva, na kome su učešća uzeli protojerej-stavrofor Raško Radović, sveštenik iz Trsta, prof. Tomaseo Elis (Tommaseo Ellis), rimokatolički sveštenik iz Trsta, don Mauricio Rola (don Maurizio Rolla), paroh i starešina crkve San Bjago u Monci, don Luđi Nason (don Lugi Nason), član Saveta za ekumenska pitanja Milanske biskupije, i mr Slobodan Mileusnić, upravnik Muzeja SPC.

Ako vas zanima da saznate više o srpskim svetinjama na Kosovu oštećenim ili razrušenim od 1999. godine do danas, posetite zvanični sajt Srpske pravoslavne crkve ili izvanredan specijalizovani portal Kosovo.Com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.