U trendu

Umetnički podsticaj

Likovna kolonija "Bele crkve", 14. po redu, održava se na teritoriji Kuršumlije, koja se s razlogom naziva kolevkom srpske srednjovekovne države. Turci su Kuršumliju zvali Kuršunlu kilise, što znači "bele crkve". Pored prvih Nemanjinih zadužbina, Presvete Bogorodice i Svetog Nikole, na području Kuršumlije nalaze se i prirodne retkosti. Đavolja Varoš je samo jedna od njih.
Iz raznovrsnosti sadržaja, kulturno-istorijski spomenici, prirodne zanimljivosti, a i tri lekovite banje, proishodi određena obaveznost koja podstiče umetnike da sa većom kreativnom energijom urade dela koja će biti primerenija sredini u kojoj nastaju. Ovo je utoliko važnije jer se nameću tvorevine koje pretenduju da predstavljaju ovaj kraj naše zemlje (suveniri, dizajniranje ambijenata, arhitektonska rešenja i sl), a koje mu svojom banalnošću više odmažu nego što ga afirmišu. U sastavu ovogodišnje kolonije "Bele crkve" učestvovali su i iskusniji slikari koji su se do sada dokazali i svojim pedagoškim radom: Bogdan Antonijević, Georgi Georgiev, Nikola Bradić, Momir Armuš i drugi.
Pokazalo se da je njihovo iskustvo bilo dragoceno u stvaranju pomaka u slikanju čudesnih predela Radan planine. Naročito se to ispoljilo u povezivanju bogate prošlosti sa jasnim likovnim izrazom. Da li će to biti dovoljno da se uspori prodor neukusa koji raste uporedo sa nastojanjima da Đavolja Varoš dospe na listu svetskih čuda prirode, ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.