U trendu

Umro britanski nobelovac V. S. Naipol

Britanski pisac Vidiadar Suradžprasad Naipol, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001, umro je u 86. godini, saopštila je njegova porodica.

„Bio je div u svemu što je radio i umro je okružen ljudima koje je voleo, nakon života punog veličanstvene kreativnosti i inicijative“, rekla je juče njegova žena.

Nobelovu nagradu je dobio, prema obrazloženju Švedske akademije, „zbog perceptivne naracije i nepokolebljivog preispitivanja u radovima koje nas tera da vidimo prisustvo zabranjenih istorija“.

Najpoznatija dela su mu „A House for Mr. Biswas“, „In a Free State“, „A Bend in the River“, i „The Enigma of Arrival“.

Tokom neverovatne poluvekovne karijere, Naipol je kao samozvani „bosonogi kolonijalista“ prešao put od ruralnog Trinidada do engleske više klase, dobio gotovo sve najznačajnije nagrade i vitešku titulu, i smatran je za jednog od najvećih engleskih pisaca 20. veka.

Naipol je napisao više od 30 knjiga u kojima se bavio kolonijalizmom i dekolonizacijom, egzilom i borbama malog čoveka u zemljama u razvoju, temama koje su odražavale njegovo poreklo i životni put.

Iako su njegova dela bila hvaljena zbog saosećanja prema siromašnima i prognanima, sam pisac je mnoge uvredio arogancijom i šalama o nekadašnjim podanicima britanske imperije.

Na primer, Indiju je nazvao „društvom robova“, govorio da Afrika nema budućnost, a fatvu izdatu protiv Salmana Rušdija 1989. je nazvao „ekstremnom formom književne kritike“.

Prema rečima jednog od kolega, Naipolova gledišta, zbog kojih je bio optuživan i za rasizam, odražavala su ono što „belci žele da kažu ali ne smeju“.

Rodjen je 17. avgusta 1932. na Trinidadu u porodici indijskih emigranata, a studirao je englesku književnost na Oksfordu. U Englesku se preselio 1953.

„Da, rodjen sam tamo. Oduvek mislim da je to bila velika greška“, rekao je Naipol o Trinidadu 1983.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.