U trendu

Umro scenarista filma „Buč Kasidi i Sandens Kid“

NJUJORK – Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman umro je u petak u Njujorku u 88. godini od raka debelog creva i upale pluća, saopštila je njegova porodica.

Goldman je dobio Oskara za originalni scenario za film „Buč Kasidi i Sandens Kid“, a za adaptirani scenario za „Sve predsednikove ljude“.

U scenarije za film pretočio je i svoje romane „Marathon Man“ (Maratonac), „Magic“ i „The Princeš Bride“, a poznat je i po tome što su replike iz filmova koje je on smislio ušle u svakodnevni govor.

Možda najpoznatija od njih je „sledi novac“ iz njegovog scenarija za „Sve predsednikove ljude“, koji je nastao na osnovu knjige novinara „Vašington posta“ Boba Vudvorda i Karla Berntsina o „aferi Votergejt“.

Njujorčanin, koji nije želeo da radi u Holivudu i tamo je odlazio samo na kratke razgovore s rediteljima i producentima, Goldman je kritikovao loš status scenarista u Holivudu.

„Što se tiče autoriteta, scenaristi su negde između čoveka koji čuva vrata studija i čoveka koji upravlja studiom (ove nedelje)“, pisao je Goldman.

Među njegovim poznatijim filmovima su i „Harper“, „Veliki Valdo Peper“, „Žene iz Stepforda“, „Mizeri“, „Daleki most“ i „Nepristojna ponuda“.

Uprkos uspehu kao scenariste, Goldman je sebe uvek smatrao romanopiscem. Svoja scenarija nije smatrao velikim umetničkim dostignućima.

„Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat“, rekao je jednom.

Njegov brat Džejms, s kojim je neuspešno nastupao u mjuziklu, takođe je dobio Oskara za adaptirani scenario, za „Zimu jednog lava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.