U trendu

UNESKO: Novi lokaliteti na listi svetske baštine

BAKU – Drevni grad Vavilon i Islandski nacionalni park prepun ledenjaka, ledenih pećina i vulkana neki su od lokaliteta koji su juče dodati na listu svetske baštine Uneska (UNESCO).

Komitet za svetsku baštinu objavio je na sednici u Bakuu prve lokalitete koji će biti pod zaštitom Uneska, a više njih će biti poznato tokom vikenda, prenosi Gardijan.

Na listi je više od 1.000 lokaliteta širom sveta, neki kulturni, neki prirodni, a neki su i jedno i drugo. Oni su izabrani zbog vrednosti za ljudski rod.

Možda najpoznatiji lokalitet koji je danas dodat na listu je grad Vavilon u Iraku. Grad se prvi put spominje u 23. veku pre nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svetskih čuda starog sveta – Viseći vrtovi.

Iako Vavilon ima blistavu istoriju prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas može da se vidi, a i ono što je ostalo pretrpelo je znatnu štetu.

Bivši predsednik Iraka Sadam Husein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svijim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima, a koji su sadržali arheološke fragmente.

Među lokalitetima koji su stavljeni na Uneskovu listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji.

Popularne destinacije u Brazilu, Parati i Ilha Grande, takođe su uvrštene na listu svetske baštine.

Među novim lokalitetima pod zaštitom Uneska je i Nacionalni park Vatnajokul na Islandu. Osnovan 2008. godine, pokriva 14 odsto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajučhi ledenu kapu Vatnajokul.

S vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument Uneska o nominaciji je opisuje kao „područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije“.

Kina je takođe dobila lokalitet na Uneskovoj listi – rezervat za ptice selice duž obala Žutog mora i zaliva Bohai.

Rezervat je dom ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti bogatim ekosistemom.

(Tanjug)

Napišite komentar