najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Unuk španskog slikara prodaje slike za pomoć izbeglicama

U londonskoj aukcijskoj kući “Kristi” danas će biti održana aukcija 28 umetničkih dela španskog slikara Đoana Miroa, pri čemu je prihod od prodaje namenjen pomoći izbeglicama.

Cilj aukcije je da se prikupi 50.000 evra za Crveni krst Katalonije, rekao je za agenciju AFP slikarev unuk Đoan Punjet Miro.

On je naveo da će prihode od prodaje dela donirati zato što bi to bila želja njegovog dede, poznatog slikara i vajara iz Barselone.

“Pokušavam da radim ono što bi on radio da je još živ. Miro je bio čovek koji je tokom života prošao kroz mnogo toga, bio je gladan i živeo u egzilu tokom Španskog građanskog rata”, rekao je Punjet.

Miro, koji je tokom građanskog rata bio pristalica republikanaca, nalazio se u Francuskoj kad je taj sukob izbio pa je odlučio da ostane u Parizu. U Španiju se vratio 1940. godine zbog invazije nacističke Nemačke na Francusku.

“On je uvek želeo da pomaže najugroženijima, izbeglicama i ljudima u azilu, i bio bi svestan da ovo što se danas dešava u Siriji sutra može da se dogodi u Španiji”, istakao je unuk.

Miro, koji je preminuo 1983. godine u 91. godini života, imao je i lične razloge da bude zahvalan Crvenom krstu, pošto je jedan lekar iz te organizacije spasao nogu njegovog jedinog deteta, kasnije Punjetove majke, posle teške saobraćajne nesreće.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike