U trendu

Uroš Đurić vodi kroz izložbu Grejsona Perija u MSUV

U nastavku serijala autorskih vođenja kroz izložbu Grejsona Perija „Taština malih razlika“ 17. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) publiku će kroz postavku provesti vizuelni umetnik Uroš Đurić.

Đurićevo vođenje posledica je velikog interesovanja koje je publika iskazala za njegovo tumačenje dela savremena umetnosti nakon tri vođenja kroz izložbu “Nova religija” Dejmijana Hersta u MSUV prošle godine.

Nakon vođenja Biljane Srbljanović i Gorana Jevtića kojima je prisustvovalo više od 700 ljudi u muzeju i dodatnih 10.000 kroz prenose uživo preko interneta, Đurićevo vođenje biće novi povod za razgovor o klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće britanski umetnik Grejson Peri.

Izložba „Taština malih razlika“ se održava u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 20. maja.

Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

Nakon velikog uspeha „Nove religije“ Dejmijana Hersta, ovom izložbom, British Council nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler.

Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu.

Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

„Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar.

Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Izložbu realizuju British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike