U trendu

Usamljena Mona Liza

Mona Liza se uskoro seli u galeriju koja se gradi samo za nju. Čuveno platno Leonarda da Vinčija će se naći potpuno samo, u prostoru čiju izgradnju finansira japanska kompanija Nippon Television, a koji će koštati 4,4 miliona dolara.

Mona Liza je u pariski Luvr dospela 1798. godine, posle francuske revolucije. Njen dosadašnji „život“ je bio vrlo uzbudljiv – uspela je da preživi krađu 1911. godine, kada je Italijan-patriota ukrao sa namerom da je vrati u domovinu, kao i okupaciju nacista, koji su za njom bezuspešno tragali. Tokom čitavog II svetskog rata, ona je bila „na putu“, van Luvra, seleći se iz grada u grad, ne bi li bila sakrivena od nacista koji su želeli da je prenesu u Nemačku.

Svake godine 6 miliona posetilaca dođe u Luvr, pre svega da bi videlo ovo platno. U istoj sali, u kojoj se ona nalazi, su i remek-dela Ticijana i Tintoreta, koja nepravedno ostaju „u zapećku“. Upravo ovako ogroman broj posetilaca je i podstaknuo ideju o izgradnji posebne galerije, namenjene samo ovoj slici.

Izgradnja će trajati 18 meseci, a novi će prostor obezbediti savršene uslove čuvanja: tu će se naći i sistem za stišavanje zvukova, posebno projektovan za Mona Lizu osetljivu na buku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.