U trendu

Uskoro počinje Novi Tvrđava teatar u Čortanovcima

NOVI SAD – Šesti Novi Tvrđava teatar biće otvoren 4. jula u Vili „Stanković“ u Čortanovcima, a trajaće do 9. jula.

Publiku očekuju, najavili su organizatori, raznovrsne predstave narodnih pozorišta, ali i ad hok ansabala, kao i predstave iz inostranstva.

Tvrđava teatar za prethodnih šest godina postao je veoma popularan festival, što se može videti i po broju prijavljenih predstava, od kojih je selektor i umetnički direktor Festivala Vida Ognjenović izabrala ukupno šest.

Sve će biti izvedene na otvorenom, odnosno u Vili „Stanković“ u Čortanovcima, dok će jedino predstava Paola Mađelija „Kavkaski krug Kredom“, biti izvedena na sceni „Jovan Đorđević“, u Srpskom narodnom pozorištu, jer nije mogla biti adaptirana za otvoreni prostor.

„Izabrala sam ovih pet predstava, jer su to nove predstave, što napravljene ove godine, što su zanimljive, prave festivalske i što svaka može da se igra na otvorenim, abijentalnim scenama i da ništa ne izgubi od svog teatarskog jezgra. Osim predstave iz Sarajeva „Kavkaski krug Kredom“, koja će biti jedina koja će se igrati na sceni „Jovan Đorđević“, jer nije mogla da bude adaptirana za otvoren prostor, to bi zahtevalo prerežiravanje, što nikada od Paola Mađelija ne bismo tražili“, rekla je Vida Ognjenović.

Festival će, 4. jula, u Vili „Stanković“, u Čortanovcima, otvoriti predstava „San o Mileni“, rediteljke Jelene Bogavac, a u produkciji Udruženja umetnika „Artista“ iz Požarevca. Na programu 5. jula je predstava „Opsada Venecije“, reditelja Mikele Modesto Kazarin, pozorište iz Rumunije.

Predstava „Kavkaski krug Kredom“ na programu je 6. juna, a „Ventilator“, u koprodukciji Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta, na programu je 7. jula. „Žene iz Troje“, reditelja Nebojše Bradića, inspirisana Euripidom, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“, publika može pogledati 8. jula, dok je 9. jula na programu rpedstava „Ženidba i udadba“, predstava u čast nagrađenih, a koju izvode studenti druge godine Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda.

„Imamo skroman budžet, ali velike ambicije. Trudimo se da program iz godine u godinu bude bogatiji i koji će ostaviti traga u kulturi. Sam pozorišni čin u ovim trenutnim situacijama, koje živimo i koje nisu nimalo sjajne, pozorište i kultura su jedino što nas može očuvati u ovom vremenu“, rekao je Jugoslav Krajnov, glumac Srpskog narodnog pozorišta.

Festival je, osim Grada Novog Sada i ministarstva kulture, podržala i Pokrajinska Vlada sa deset miliona dinara, rekli su organizatori.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čušić i rediteljka Olivera Đorđević.

Karte za festival posetioci mogu kupiti preko Gigstiksa, a pojedinačna karta košta 700, a komplet 3.500 dinara.

Obezbeđen je prevoz do vile u Čortanovcima, koji iz Novog Sada kreće u 20 sati, sa stajališta kod SNP-a, a iz Beograda u 19 sati, ispred Pete beogradske gimnazije. Povratak je pola sata po završetku predstave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.