Vasko Popa dobija spomenik na Tašmajdanu

BEOGRAD – Spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika 20. veka Vasku Popi biće podignut na platou ispred restorana „Poslednja šansa“ u Tašmajdanskom parku, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.

Podizanje spomenika Vasku Popi zajednička je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i Udruženja književnika Srbije.

Obrazlažući predlog, Vesić je rekao da je Popa jedan od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka čija poezija pronalazi uporište u identitetu srpskog naroda, a pesme su vezane za simbole Beograda.

„Verujem da ćemo na taj način, kao Grad, uspeti da se odužimo onima koji su dali doprinos kulturi”, rekao je Vesić.
Naveo je da u Beogradu ima više hiljada ulica koje nemaju ime i da je zato pokrenut širok dijalog da se te ulice imenuju.
Među njima će, dodao je, biti mnogo pisaca i svih onih koji su na bilo koji način doprineli razvoju kulture i društva, poput Radivoja Lole Đukića, Novaka Novaka i drugih kojih treba da se sećamo.
Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, a zatim je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.
Živeo je preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i dane provodio u restoranu „Poslednja šansa“.
Ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama „Kora“, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Kuća nasred druma“, „Živo meso“, „Vučja so“, „Rez“ i antologijama „Od zlata jabuka“, „Urnebesnik“ i „Ponoćno sunce“.
Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike