U trendu

Večera budala

Kraj pozorišne sezone u Zvezdara teatru obeležila je premijera komedije "Večera budala" poznatog francuskog reditelja i pisca Francisa Vebera, u režiji Božidara Đurovića. Kao junake drame koja je u Francuskoj doživela i svoju filmsku verziju (glavnu ulogu je igrao Žerar Depardije), publika je videla Milana Gutovića, Branislava Zeremskog, Zorana Ćosića, Bojana Žirovića, Nadu Macanković, Biljanu Đurović i Milana Tomića. Scenograf predstave je Ljerka Hribar, kostimograf Marina Vukasović-Medenica, a muziku je komponovao Vladimir Marković.
U skladu sa pričom da u uređenim društvima cveta tragedija, a u neuređenim komedija, jeste i ova predstava, čiji tekst obećava zanimljivu, duhovitu priču sa kojom publika lako uspostavlja komunikaciju. U vremenu u kojem živimo, reklo bi se da nam je smeh i te kako nužan, gotovo lekovit. Kroz smeh se mogu ispričati nemile i gorke istine, koje baš s radošću ne želimo da čujemo. "Večera budala" je maštovita i prvorazredna komedija, uz to nije samo puka zabava. Ona se na prvi pogled bavi bezazlenim, ali ipak opakim ismejavanjem i zloupotrebom čoveka, što nije samo ovdašnja specijalnost nego je nešto što je, nažalost, ukorenjeno u ljudsku prirodu. Nije ni čudo što se "Večera budala" izvodi gotovo po celoj Evropi…
Predstava daje odgovor i na pitanje budućnosti koja iz dana u dan sve više poprima krajnje groteskne i apsurdne oblike. Veber svog glavnog junaka vidi kao "neupadljivog čoveka", pasivnog saučesnika i aktivnog posmatrača, i kao što obično biva – u malim, običnim ljudskim pričama mogu da se otkriju i pronađu najveće životne tuge i radosti, glupost i mudrost, nežnost i grubost, ljubav i mržnja, rečju – sam život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.