U trendu

Večeras na Bitefu slovenačka „Ilijada“

U glavnom programu 49. Bitefa, koji je svečano otvoren u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će na sceni teatra Madlenianum učestvovati slovenačka predstava „Ilijada“, po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija.

Ova predstava je koprodukcija Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane, Mestnog gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma.

Višestruko nagrađivani reditelj Lorenci (42) u ovom projektu je od antike uzeo ono što je od nje u istoriji Balkana preživelo: narodno epsko pesništvo, heksametar i guslanje priča o likovima i delima naših predaka, navodi se u katalogu Bitefa.

Zato je njegova „Ilijada“, kako piše list „Mladina“, pre svega „nekakav ljudski kabare u kome se na melos fantastične muzike Branka Rožmana mnogo peva, pleše i umire“.

Uloge igraju poznati slovenački glumci Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Marko Mandić, Janez Škof, Jernej Šugman…

„Scenogafiju je kreirao takođe poznati umetnik Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović, kompozitor je Branko Rožman, a koreograf Gregor Luštek.

Predstavu će pratiti titl na srpskom jeziku, u prevodu Vere Konjović.

„Ilijada je pratemelj i izvor Evrope. Ona je njen početak. Njeno prvo seme, prapočetak, njen niski start i visoki cilj. Ilijada je prvi ep Evrope, praroman, praopera, praspektakl, prvi MTV“, navodi se u najavi predstave čiji su dramaturzi Eva Mahković i Matić Starina.

To je, kako se dodaje, „temeljno školsko štivo i nedostižni književni vrh. Ilijada je muka školskog kurikuluma i konstantna tačka radikalne fascinacije“.

„A Ilijada je deo svih nas. Svi poznajemo Zevsa i Heru, i Atinu i Aresa, svi znamo lepu Helenu i Parisa, Agamemnona i Menelaja, Ahila i Patrokla. Zašto je, dakle, Ilijada, to preobimno i toliko hvaljeno megadelo, tako duboko utkana u civilizaciju Evrope?“, pitaju se autori predstave.

Pitanja su i „kako je moguće da je to veliko, skoro božansko literarno delo postalo kanon, dogma, gotovo zakon i uzor svega potonjeg, kada je sadržaj Ilijade samo jedna međuljudska klanica, kada su temeljni motivi protagonista Ilijade puka zavist, pohlepa, požuda, osveta, poniženje, nečovečnost, ubijanje?“.

Posle predstave, koja traje 160 minuta, predviđen je i razgovor sa publikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.