U trendu

„Večna sadašnjost“ nova knjiga Jelene Todorović

BEOGRAD – Studija „Večna sadašnjost“ u izdanju kuće „Clio“ nastavak je dugogodišnjih istraživanja baroknog prostora i njegovog uticaja na naše vreme, koji su u fokusu interesovanja dr Jelene Todorović.

Todorović, istoričarka umetnosti, istraživač i predavač, kaže za Tanjug da je osnovna ideja knjige „Večna sadašnjost“ sagledavanje matrice baroknog mišljenja, odnosno modela kako su barokni ljudi sagledavali prostor i vreme i kako su te matrice uticale na naše vreme.

„Probala šam da sagledam te modele u tri dela savremena književnosti : „Nevidljivi gradovi“ Itala Kalvina, „Saturnovi prstenovi“ Vinfrida Georga Zebalda i „Islednik“ Dragana Velikića. Namerno sam odabrala tri knjige iz tri književnosti, tri zemlje, tri podnevlja i tri različita istorijska perioda“ kazala je Todorović i naglasila da su to samo tri moguće, a ne tri jedine knjige.

„Barakno shvatanje vremena i prostora povezuje te knjige. Zapravo prošlost predstavlja gradivni deo naše sadašnjosti. Barokni čovek je shvatio da vreme nije jedno i da se prošlost, u ovom slučaju barokna prošlost, preliva kroz sve što danas živimo.“ kazala je Todorović.

Ona napoiminje da upravo to prelivanje prošlosti u sadašnjost povezuje tri knjige koje analizirala.

„Zebald kaže da sva vremena i sve prošlosti kruže oko nas kao krhotine nekad razbijenih satelita oko Saturna. Kod Kalvina svi ti gradovi su sazdani od nekih delova prošlosti, a kod Velikića nam glavni junak stalno predočava fragmente prošlosti“, kazala je Todorović.

Jelena Todorović od 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu predaje istoriju i teoriju umetnosti novog veka.

Gostujući je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i stalni saradnik Civici Musei di Storia ed Arte u Trstu.

Rukovodilac je projekta Sistematizacija i proučavanje Državne umetničke kolekcije dvorskog kompleksa na Dedinju za koji je osvojila vrednu nagradu Europa Nostra za 2018. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.