U trendu

Vek i po Gimnazije u Jagodini

JAGODINA – Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini, jedna od najstarijih u Srbiji, danas obeležava 150 godina rada.

U 12 sati u Holu škole biće uručena priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i firmama, prijateljima Gimnazije, a svečana akademije, povodom ovog jubileja, odgođena je za kasnije, zbog održavanja Pozorišnog festivala „Dana komedije“, izjavio je za Tanjug direktor  Miroslav Veljković.

Današnjoj svečanosti, uz đake i profesore škole, prisustovaće direktori osnovnih i srednjih škola Jagodine, predstavnici javnog i kulturnog života, bivši profesori i bivši đaci.

Gimnazija u Jagodini osnovana je odlukom Ministarstva prosvete Srbije, a svoj život počela je 22. novembra 1869. godine upisom 27 učenika u „Realnu gimnaziju“, zapisali su hroničari tog vremena.

Nastava u „Realčici“ počela je osam dana kasnije u „zgradi koju je opština lepo uredila i u njoj lep školski nameštaj nabavila“, piše u jednom dokumentu koji svedoči o otvaranju prve takve škole u „okružnoj varoši Jagodini“.

Gimnazija nije radila u vreme Prvog svetskog rata jer je veliki broj profestora bio na ratištu, a od od 1946. godine nosi ime lučonoše socijalizma na Balkanu Svetozar Markovića.

U Gimnaziji u Jagodini, koju su završili brojni istaknuti stručnjaci i znameniti ljudi Srbije, pesnik Đura Jakšić je predavao crtanje i karsnopis. Veruje se da je, dok je ovde radio, napisao i pripovetku „Komadić švajcarskog sira“.

U 18 sati večeras, u ovoj školi, u okviri pratećeg programa „Dana komedije“, biće promovisana monografija o glumcu Nebojši Glogovcu. Govoriće autorka mnografije Tatjana Nježić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.