U trendu

Vek srpskog slikarstva (2)

Velika slikarska platna po pravilu se izuzetno retko izlažu van matične kuće, jer to podrazumeva skidanje sa "slepog rama", uvijanje slike – što je opasno po sliku i ponovno razapinjanje platna na mestu izlaganja. Ipak, za izložbu u Nacionalnom muzeju u Bukureštu na kojoj će se predstaviti vek srpskog slikarstva, posetioci će moći da vide sliku Paje Jovanovića "Ženidba Cara Dušana".
Pošto će izložba biti fokusirana na 20. vek, pravi početak procvata srpskog slikarstva biće prikazam kroz modernu, gde su pojedini slikari svoju slikarsku karijeru započinjali na način koji je podrazumevao promenu stilova. Prvu polovinu 20. veka u srpskom slikarstvu ovaj prikaz namenjen Bukureštu prati od one čuvene izložbe 1900. godine u Parizu, gde je Srbija nastupila sa nacionalnim temama. Zatim slede dela secesije, simbolizma, impresionizma, a svojevrsna pikanterija ovog likovnog prikaza jeste i takozvani specifični domaći socrealizam na slikama "Okupator odlazi" Mila Milunovića i "Stradun" Milana Konjovića, na kojima se vidi opiranje dogmama socrealističkih tendencija.
"Kujna br.4" Đorđa Andrejevića Kuna pripada socijalnim tendencijama, ali se vidi da Kun zapravo nikad stilski nije pripadao socijalističkom realizmu. Na poseban način značajna je i slika "Gatanje" Bete Vukanović, izlagana na Drugoj jugoslovenskoj izložbi u Sofiji 1906. godine. To je zapravo ženski akt, što je bilo revolucionarno za to vreme. Dakle, u ovom zanimljivom prikazu jednog veka srpskog slikarstva biće niz dela koja predstavljaju neko podsećanje, pogled unazad, ugledanje na evropsko slikarstvo, ali i niz onih koja su pravi iskorak, niz specifičnosti i sasvim osobnih zanimljivosti pa i "pikanterija"…
Umetnici su sve sami korifeji srpskog slikarstva od kojih su mnogi imali međunarodnu reputaciju, pa i danas, kao Paja Jovanović, imaju izuzetno visoke cene na aukcijskim (pre)prodajama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.