U trendu

Veličanstvena zbirka Lavkraftovih priča

Lavkraftova dela su već neko vreme prevođena i čitana kod nas, biće prevođena i čitana i dalje, ali je retka pojava neko tako lepo izdanje kao što je "Nekronomikon, najbolje horor priče Hauarda F. Lakrafta" koje je priredio i delom preveo Dejan Ognjanović.
Već je i vizuelno reč o lepom izdanju, tvrdo koričenom i elegantnog dizajna. Osim tekstova, "Nekronomikon" sadrži i ilustracije Nikole Vitkovića i crteže Tanje Jevtić. Najveće blago su, svakako, ipak priče, njih dvadeset. To su: "Istorija Nekronomikona", "Niarlatotep", "Dagon", "Hram", "Čudna visoka kuća u izmaglici", "Festival", "Gonič", "Herbert Vest – Reanimator", "S one strane", "Pikmenov model", "Muzika Erika Zana", "Ispod piramida", "Pacovi u zidovima", "Ukleta kuća", "Snovi u veštičjoj kući", "Danički užas", "U zidinama Eriksa", "Boja izvan ovog svemira", "Senka nad Insmutom" i "Zov Ktulua". Posebno zadovoljstvo predstavlja kratak komentar priređivača uz svaku priču; ovi komentari su informativni i zanimljivi, ukratko saopštavaju mesto konkretne priče u Lavkraftovom opusu, prvo objavljivanje, poneki detalj i u kojim je još umetnostima (film, strip…) ta priča doživela adaptaciju.
Na početku "Nekronomikona" je priređivačev uvod, prvo o samom Lavkraftu, zatim o izdanjima Lavkraftovih dela na srpskom, o izboru priča u samom "Nekronomikonu", o prevodima Lavkraftovih dela kod nas, o kritičkom delu, o pratećim ilustracijama, kao i kratak komentar upućen čitaocima. Nakon uvoda sledi blago od dvadeset priča na blizu pet stotina strana, prate ih napomene, Lavkraftova biografija, kompletan hronološki spisak Lavkraftovih dela, anotirana bibliografija, pogovor i beleška o priređivaču.
Ova zbirka priča je dragocena kako zbog velikog izbora samih priča jednog od najvećih majstora kosmičke strave, tako i zbog obilja podataka koji ljubiteljima Lavkrafta mogu pomoći u nalaženju drugih dela, bilo u originalu, bilo u prevodu, bilo dela samog Lavkrafta, bilo adaptacija. Tu su i ilustracije kojima možete da napajate oči i koje upotpunjavaju uživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar