U trendu

Veličković: Dani evropske baštine doprinose atraktivnosti BG

BEOGRAD – Manifestacija „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tema „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“, prema rečima predsednika Organizacionog odbora Milinka Veličkovića doprineće obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije.

„Ona je postala svojevrstan praznik kulture i turizma jer se tada pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji, ustanove kulture i priređuje oko dve stotine raznovrsnih programa besplatnih za posetioce“, rekao je Veličković, gradski sekretar za privredu.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se, kao i svih prethodnih godina, realizuju brojni programi promocije nasleđa u 17 gradskih opština.

„Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske opštine, muzeji, kulturni centri, udruženja i druge ustanove pripremili su predavanja, izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predstave, radionice, kvizove znanja, takmičenja, video-projekcije, dečje programe, projekcije filmova, koncerte, muzičke programe i drugo“, rekao je Veličković.

Tematskim programima, kako je dodao, obuhvaćeni su značajni jubileji, kao što su stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, 210 godina Velike škole, 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, 140 godina Vojnog muzeja, podsećanje na početak izgradnje Novog Beograda.

„Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembra, a ove godine je posvećen važnosti digitalnih tehnologija u turizmu“, precizirao je Veličković.

Veličković je skrenuo pažnju da je posebno važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa, mogućnostima održivog korišćenja i očuvanja, zbog čega je pripremljen veliki broj radionica, dečjih programa i prezentacija, a svi organizatori su pozvani da vode računa i o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom.

Osim tematskih programa, u Beogradu se tokom manifestacije tradicionalno otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku.

Muzej nauke i tehnike organizuje međunarodnu konferenciju „Evropske mreže rečnih muzeja”, a Međunarodni forum „Dunav reka saradnje” konferenciju posvećenu nasleđu u regionu Dunava.

„U Beogradu je koncentrisano nasleđe od značaja za čitav region, ali i više od 45 zaštićenih prirodnih dobara koja su i ovom prilikom obuhvaćena brojnim programima“, naglasio je Veličković.

On je rekao da će raznovrsni programi udahnuti život spomenicima i drugim tragovima burne prošlosti Beograda, a posetiocima će ovo biti prilika da otkriju nešto novo i uživaju u skrivenim tajnama i lepotama grada.

Manifestaciju „Dani evropske baštine“ organizuju Grad Beograd – Gradska uprava, Sekretarijat za privredu, nadležan za poslove turizma, Organizacioni odbor obrazovan rešenjem gradonačelnika i oko stotinu neposrednih organizatora programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.