najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Velika Britanija danas obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom pompom danas će obeležiti 400 godina od smrti velikana engleske i svetske književnosti Vilijama Šekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine.

Više od pet miliona ljudi iz celog sveta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj.

Poznati britanski glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl “Šekspir uživo” biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Makelen i reditelj Ričard Lonkrejn odlučili su da Šekspira učine još pristupačnijim novom mobilnom aplikacijom koja izlazi danas kao omaž najvećem engleskom piscu.

Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu.

Književnik je najveći deo svog opusa napisao izmedju 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali “Hamlet”, “Kralj Lir” i “Magbet”, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. veka, Šekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom sveta.

Dan pre smrti Viljama Šekspira, 22. aprila 1616. preminuo je drugi velikan svetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obeležava takodje 400 godina od njegove smrti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike