najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vest o smrti Bate Živojinovića udarna u regionu

Vest o smrti legendarnog srpskog i jugoslovenskog glumca Bate Živojinovića svi elektronski mediji u regionu, od Đevđelije do Triglava, objavili su na udarnim stranicama svojih portala.

Vest iz Beograda o smrti Bate Živojinovića preneli su Aldžazira Balkan, ljubljansko Delo, zagrebački portal Index.hr, makedonski Indipendent, crnogorski CdM i RTCG, banjalučke Nezavisne novine, RTRS, sarajevski Klix.ba…

Uz obilje Batinih fotografija, mediji u regionu podsećaju da je on veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac, te da je na filmskom platnu debitovao 1955. u filmu ”Pesma sa Kumbare”.

Zagrebački Jutarnji list podseća da je Bata glumio u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi i da obožavaoci filma Batu opisuju samo jednom rečju – legenda.

Samo je on mogao da sruši nemački avion jednim metkom, upravo je on filmom ”Valter brani Sarajevo” zaludeo Kineze, a godinama ga je pratio glas da je pobio više Nemaca nego svi partizani zajedno, citira Jutarnji beogradske medije.

Uz opširne izvode iz Batine biografije, banjalučke Nezavisne novine pišu da je on bez sumnje, odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Napominje se i da je jedan od najpoznatijih njegovih filmova “Valter brani Sarajevo” iz 1972, koji je postigao veliki uspeh u Kini, gde je Živojinović i danas popularan.

Tokom perioda vladavine Josipa Broza Tita snimio je veliki broj partizanskih filmova, i bio je, kako je sam isticao u medijima, dobar prijatelj sa doživotnim predsednikom SFR Jugoslavije.

Živojinović je bio aktivan član nekada vladajuće političke stranke Saveza komunista Jugoslavije u SFR Jugoslaviji, sa potom i Socijalističke partije Srbije, napominju Nezavisne.

Najposećeniji sarajevski portal Klix.ba objavio je vest o Batinoj smrti koja je, kako navode, nastupila posle njegove duge borbe sa bolešću i amputacije noge.

Portal TV Crne Gore među prvih pet vesti objavio je i ovu o smrti legendarnog Bate, uz konstataciju da je on odigrao najviše filmskih uloga u regionu.

AP: Preminuo Živojinović, megazvezda jugoslovenskog filma

Američka agencija AP prenela je danas vest o smrti Velimira Bate Živojinovića navodeći da je reč o nakadašnjoj “megazvezdi jugoslovenskog filma” i “legendi srpskog glumišta”.

U tekstu pod naslovom “Preminula bivša jugoslavenska filmska mega zvezda”, AP podseća da je Živojinović takođe bio popularan u Kini.

Vest o smrti najpopularnije filmske zvezde bivše Jugoslavije je ođeknula i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, navodi američka agencija.

Živojinović je tokom svoje glumačke karijere odigrao veći broj filmskih uloga od bilo kojeg drugog glumca u SFRJ, a najviše je igrao partizane koji se bore protiv nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu, navodi AP.

AP navodi da je zahvaljujući svom najpoznatijem filmu, “Valter brani Sarajevo”, Bata Živojinović bio zvezda u Kini.

Američka agencija podseća i da je Živojinović bio kandidat na izborima za predsednika Srbije 2002. godine, ali je eliminisan u prvom krugu pošto je osvojio samo 3,3 odsto glasova.

Rojters: Živojinović glumio sa Velsom, Brinerom, Nerom

Britanska agencija Rojters prenela je vest o smrti Velimira Bate Živojinovića navodeći da je reč o jednom od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca koji je glumio i sa svetski poznatim glumcima.

Kako se podseća, Živojinović je igrao zajedno sa Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Frankom Nerom i drugim slavnim glumačkim imenima u “Bici na Neretvi”, najskupljem jugoslovenskom filmu koji je 1970. godine nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Uloga Vladimira Perića Valtera u filmu “Valter brani Sarajevo” proslavila ga je u Kini, navodi agencija.

Ostvario je više od 300 filmskih i televizijskih uloga, često je igrao partizanskog borca u filmovima o Drugom svetskom ratu, a vrhunac popularnosti dostigao je osamdesetih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike