U trendu

Viminacijum fest od 3. do 9. septembra

BEOGRAD – U beogradskom Narodnom pozorištu danas je predstavljen novi pozorišni festival „Viminacijum fest“ (Mitovi stari i novi), koji će se održati od 3. do 9 septembra i na kome će u takmičarskom delu biti izvedeno pet predstava.

O festivalu su govorili, pored domaćina, direktora Narodnog pozorišta Željka Hubača, direktor festivala i direktor Centra za kulturu Požarevca Bojan Ilić i Mihajlo Nestorović, autor festivala i njegov selektor, te direktor somborskog Narodnog pozorišta.

Hubač je pohvalio ekipu iz Požarevca koja je uspela da u rekordno kratkom roku pređe put od ideje za takav ambijentalni festival na jednom od najvažnijih areholoških lokaliteta u Srbiji, do njegove realizacije, čime je i Požarevac dospeo na kartu važnih kulturrnih događanja u Srbiji.

On je istakao da je namerava organizatora da ovaj festival postane jedna od značajnih teatarskih i glumačkih smotri u regionu, jer se već sada za učešće na njemu interesovalo više potorišta iz svih bivših republika SFRJ-.

Prema rečima Hubača, u Srbiji postoje samo dva pozorišna ambijentalna festivala i oba su u Čortanovcima, a ovaj bi trebalo da postane treći i da bude jedan od važnih kulturnih događaja u regionu.
Predsednik Centra za kulturu Požarevca Dragi Ivić je naveo da su u stručni žiri ušli reditelj Dejan Mijač, profesor FDU MiodragTabački i Saša Torlaković, dramski umetnik.

Odlučeno je, kazao je Ivić, da svake večeri publika bira najboljeg glumca-glumicu nakon izvedene predstaver, a da će na kraju festivala najbolja predstava dobiti nagradu u obliku antičke fibule i novčanu nagradu od 750.000 dinara, dok će najbolji glumac ili glumica festivala takođe dobiti skulpturu u obliku fibule i 200.000 dinara.

Ivić je naveo da je prošle godine skupština Požarevca prihvatila da finasira ovaj festival ocenivši da je to „pobeda kulture“ i važan događaj za promociju Požarevca i lokaliteta Viminacijum.

On je naveo da će se predstave izvoditi u antičkom amfiteatru koji može da primi više od hiljadu gledalaca, uz izvinjenje što nije bilo moguće da se u kratkom roku organizuje neki javni prevoz do Viminacijuma, za publiku koja želi da gleda predstave.

Protokol koji je potpisan između Požarevca i uprave lokaliteta Viminacijum, kazao je Ivić, garantuje da će ovo biti trajna manifestacija, a Požarevac je spremno finansijski podržao ovaj projekat.

Selektor i autor festivala MIhajlo Nestorović je otkrio da on jeseo već dugo na čelu pozorišta u Somboru, ali da je rođen i odrastao u Požegi, pa se kao dečak igrao na terenima koji su danas arherološki lokalitet, koji, kaže, stiče sve veći ugled u zemlji i inostranstvu.
On je kazao i da je tokom protekle sezone morao da vidi veći broj predstava pre nego je odabrao pet koje se takmiče za nagradu „Vimiacium maximus“, jer su se prijavila pozorišta iz cele bivše Jugoslavije.

Odabrao je da 4. septembra bude prikazan Šekspirov „Ričard III“, u izvođenju zagrebačkog teatara „Gavela“. Druga predstava biće Euripidove „Feničanke“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo, a zatim sledi „Odisej – san o povratku“ Dečijeg pozorišta RS, „Elektra“ u veziji Danila Kiša koju izvodi beogradsko Narodno pozorište i na kraju Simovićeva „Hasanaginica“ u izvođenu Andraša Urbana.

Otvaranje festivala pratiće i izložba Lea Barkarola, koji je tokom leta boravio na lokalitetu, a njegovi radovi su inspirisani motivima viđenim u Viminacijumu.

Takođe, otvaranje festivala će uveličati koncert Orkestra Centra za kulturu „Gvardija“, dok će festival zatvoriti Big Bend koji će svirati u čast nagrađenih, te hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji će izvesti „Rok operu“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.