U trendu

Virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada

ĆUPRIJA – Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, u Ćupriji će krajem godine biće prezentirana virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada Horeum Margi.

„Virtuelna postavka moći će da se pogleda na jednistven način aktiviranjem aplikacije za mobilne telefone, na nekokliko tačaka u gradu“, rečeno je danas na konferenciji za medije u Zavičajnom muzeju „Horeum Margi Ravno“.

Član Opštinskog veća, zadužen za kulturu, sport i turizam Vladimir Vasiljević je istakao da opština radi na mnogo većem i ozbilljnijem projektu, revitalizaciji kompletnog antičkog grada Horem Margi, i da očekuje da će već iduće godine biti realizovani ozbiljniji radovi u tom pravcu.

Prestavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravja Marijana Božić je istakla da „projekat koincidira sa Strategijom održivog razvoja regiona za period 2011 – 2021. godine, a ima za cilj da širokoj javnosti promoviše i popularizije bogatstvo teritorije antičkog grada Horeum Margi“.

Direktor muzeja Novak Novaković je ocenio da je projekat značajan jer u velikoj meri popularizuje kulturno nasleđe „kroz savremene medije i na jedan savremen način“.

„Doprineće da mlađe generacije, kojima je savremena tehnologija veoma bliska, i kojima sve što nije onlajn, što nije elektronski i što se ne nalazi na mobilnima uređajima, nije dostupno“, rekao je Novaković.

On je dodao da će kroz ovu izložbu mladi ući u srž postojanja antičkog grada, upoznaće kulturno nasleđe iz neposrednog okruženja ali i steći nova saznanja o rimskoj kulturi i rimskom nasleđu Srbije, dobiće širu percepciju o tome kako je sam grad izgledao, gde se prostitrao, šta je sve to rimski grad Horeum Margi imao i bio tako značajan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar