U trendu

Virtuelna izložba „Tvoje priče“ otvorena u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Virtuelna izložba „Tvoje priče“ sastavljena od predmeta posetilaca povezanih sa eksponatima stalne postavke, otvorena je danas u Narodnom muzeju u Beogradu.

Izložba „Tvoje priče“ Narodnog muzeja u Beogradu i firme NextGame deo je međunarodnog projekta GIFT koji se bavi istraživanjima mogućnosti personalizovanih muzejskih iskustava.

Lidija Ham, kustoskinja Narodnog muzeja, rekla je Tanjugu da je menadžment muzeja pozivao građane da donesu svoj lični predmet za koji su smatrali da ima ima dovoljno zanimljivu priču koju žele da podele sa posetiocima.

„Na taj način smo dobili postavku izložbe jer smo predmete koje su doneli naši posetioci skenirali u 3D tehnici. Na taj način smo želeli da uspostavimo vezu između kulturne baštine koju čuva Narodni muzej u Beogradu s malim ličnim pričama naših posetilaca. Verujem da male priče naših posetilaca mogu da narastu i postanu velike na globalnom nivou“, kazala je Lidija Ham.

Prema njenim rečima, menadžment muzeja odabrao je 45 predmeta koje su doneli posetioci.

„Te predmete koje smo skenirali u 3D tehnici, povezali smo virtuelno s nekim od eksponata naše stalne postavke. Posetioci muzeja dobiju mapu predmeta na papiru i mobilnim telefonom preuzmu aplikaciju sa servisa Googl play i App Store. Svaki od tih predmeta ima svoj #hashtag. Potom aplikacijom na mobilnom telefonu posetioci skeniraju taj #hashtag i na ekranu uređaja otvore se 3D skenirani predmet priča o povezanosti sa eksponatom stalne postavke našeg muzeja“, kazala je Hamova.

Ona je napomenula da su se među virtuelnim artefaktima našli mač, penkalo, prsten…

„To su veoma lični predmeti za koje su vezane priče koje su se realno dogodile u stvarnosti. Mač koji sam pomenula, predstavlja poklon jedne devojke svom dečku kako bi ga osnažila da prođe kroz veoma zahtevan deo života“, kazala je Lidija Ham.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.