U trendu

Više od hiljadu umetnika na Kaleidoskopu kulture

NOVI SAD – Više od hiljadu umetnika nastupiće u okviru 400 programa ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ u Novom sadu, a koji će biti realizovani na 80 lokacija u gradu.

U fokusu drugog „Kaleidoskopa kulture“ biće kultura zajedničkog stvaralaštva, a programi počinju 24. avgusta i trajaće do kraja septembra, najavili su organizatori iz Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonice kulture (NS EPK).

„‘Kaleidoskop kulture’ povezuje prostore koji, u svrhu kulture, dobijaju potpuno novu namenu, kao i programe koji imaju novu dimenziju, ali i same aktere, od ustanova kulture preko vaninstitucionalne scene i nezavisnih umetnika do samih građana“, rekao je direktor fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je za Grad najvažnije da građani budu uključeni u sve projekte koji se realizuju u okviru NS EPK 2021, i naglasio da „Kaleidoskop kulture“ nije „nikakav elitistički koncept za 10 ili 20 ljudi, već za najširi krug ljubitelja i poštovalaca kulture“.

„Projekat ‘Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture’ dobio je dobru ocenu Evropske komisije, i čini se da smo bolji od gotovo svih evropskih prestonica kulture na dve godine do realizacije titule, a prema istraživanjima javnog mnjenja, i građani snažno podržavaju taj projekat“, rekao je Vučević.

Prvi u nizu glavnih događaja u okviru „Kaleidoskopa kulture“, biće održan 24. avgusta od 21 sat, na mestu nekadašnje „Novosadske kapije“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, srušene nakon Prvog svetskog rata, a gde će publika imati prilike da vidi, preko vizuelne projekcije, kako je ona izgledala.

„Zatim sledi Šetnja kroz nasleđe uz projekciju filma ‘Slučaj Petrovaradin’, o obnovi i razvoju Podgrađa, a Šabačko pozorište, dobitnik Sterijine nagrade za najbolji savremeni tekst, koji se već izvodi u Njujorku, Frankfurtu i Parizu, premijerno će izvesti predstavu ‘Bacači prstiju’ ispred Beogradske kapije, u 22 sata“, najavio je Nemanja Milenković.

U Parku prisajedinjenja, 3, 4. i 5. septembra, od 20 sati, biće održan „Filmharmonija“ program koji spaja nemi film jednog od najvećih komičara svih vremena – Čarlija Čaplina, i muziku sjajne Zagrebačke filharmonije.
Nesvakidašnji koncert uz projekciju filma pod zvezdama evropski je prekogranični projekat Hrvatske i Srbije, u kojem je partner Muzička omladina Novog Sada.

„I ove, kao i prošle godine, jedan od ključnih događaja, koji će biti održan 14. septembra na Bulevaru Mihajla Pupina, jeste nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pijanistkinje Rite Kinke i violiniste Roberta Lakatoša, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića“, rekao je Milenković.

„Kaleidoskop“ i ove godine okuplja više od 60 organizacija, a veliki deo programa biće realizovan u kulturnim stanicama „Svilara“ i „Eđšeg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.