U trendu

Visente Amigo večeras otvara Gitar Art Festival

BEOGRAD – Koncertom Visente Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, večeras u Kombank dvorani biće otvoren Guitar Art Festival.

Tokom šest festivalskih dana održaće se devet velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja sveta.

Po prvi put ove godine, čak pet festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane.
Amigo je svetski poznati umetnik koji je između ostalog sa Stingom je snimio „Send your love“, a radio je i sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima.

Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Nakon dva rasprodata Sava centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Gipsy Jaž – Swing sastav Rosenberg Trio iz Holandije nastupiće i na jubilarnom Guitar Art Festivalu.

Trio Rosenberg već više od 25 godina predstavlja „suštinu Gipsy Jaž – Swing muzike“.

Stokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista, sa svojom besprekornom tehnikom i virtuoznošću, koju kombinuje sa posebnim emocijama tokom sviranja. Mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta.

Nova festivalska produkcija i projekat Kings of String The Younger ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze.

Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika koje spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk imaće prilike da vidi i da čuje beogradska publika.

Kings of String The Younger čine Mozes Rosenberg iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez „manouće“ stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Po prvi put beogradskoj publici će se predstaviti i kraljica fado muzike nove generacije Karminjo.

Beogradski koncert biće presek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa pet studiskih albuma.

Karminjo nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u budućnost.

Nakon velikog uspeha postignutog albumom „Karminjo peva Toma Žobima“, krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača.

Duo slavnih gitarista Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog Guitar Art Festivala premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat „Kruševo 2“, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert Veče Hoakina Rodriga – Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Sabrina Vlaškalić, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i 20 najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18:00 časova.

Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabela Montesinos iz Španije, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, te Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.