U trendu

Vizantijska crkva – obrazovanje arhitektonske slike svetosti

BEOGRAD – U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije večeras je predstavljena knjiga „Vizantijska crkva – obrazovanje arhitektonske slike svetosti“ prof.dr Ivana Stevović u izdanju Evoluta.

O knjizi su govorili prof.dr Vlada Stanković, prof. dr Mileta Prodanović, slikar i pisac, rektor Univerziteta umetnosti, Miladin Lukić, arhitekta konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prof.dr Vlada Stanković, vizantolog, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Bojana Ćebić, direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Evoluta i autor.

Prema rečima urednice Ćebić „ako se jednom rečenicom može sažeti revolucija koju je donela arhitektura klasičnih stoleća Vizantije, onda ona mora sadržati svest o sposobnosti njenih majstora da oblike, materijal i boju slože u još jedan novi međusobni poredak i odnos, koji je posedovao stepen sveukupne sinergije intenzivan u tolikoj meri da ne samo iz dogmatskih pobuda, bude prepoznat kao mikrokosmos.“

„U kom ključu treba prepoznavati i razumevati interpretaciju vizuelne retorike svetosti arhitekture viznatijske crkve“, kazala je Ćebić, uz pitanje da li tu treba tražiti nove puteve ili su „stara“ čitanja i dalje epistemološki neupitna.

Prema njenom mišljenju, u knjizi se traže odgovori na pitanja značajna kako za metodologiju naučnih istraživanja uopšte, tako i za vizantijsku sakralnu arhitekturu.

Za prof. Stankovića, Stevović je istoričar umetnosti ali istrovremeno i vizantolog revolucionar jer je u podnaslovu knjige objasnio da on u njoj“ preispituje problematiku perspektive proučavanja sakralne arhitekture“.

Stanković je uveren da Stevović doživljava vizantijsku sakralnu arhitekturu kao trodimenzionalnu umetničku sliku koja, bez sumnje, poseduje vanvremenske kvalitete.

Za autora je svetost centralna tema knjige i takođe u okviru prostora vizantijskog komonvelta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar