U trendu

Vladimir Dekić najverovatniji kandidat za novog upravnika NP

BEOGRAD – Narodno pozorište najverovatnije će dobiti novu upravu, a kandidat za mesto upravnika pozorišta mogao bi biti Vladimir Dekić, aktuelni direktor Ansambla Kolo i producent, a predsednik Upravnog odbora – Novica Antić književni prevodilac i član brojnih rukovodećih tela ustanova kulture, nezvanično saznaje Tanjug.
Ukoliko se ovo potvrdi kao tačno, bio bi to epilog jednomesečne krize nacionalnog teatra, nakon što je aktuelni upravnik Dejan Savić smenio tadašnjeg direktora Drame Narodnog pozorišta Željka Hubača, koji je istupio u javnosti sa žaljenjem što u u jubilarnoj, 150 sezoni Narodnog pozorišta do marta 2019. godine neće biti nijedne premijere, zbog nedostatka novca.

Bio je to okidač za zahtev dela ansambla Drame da aktuelni upravnik podnese ostavku i spor, u koji su se povremeno uključivali Ministarstvo kulture i informisanja i premijerka Ana Brnabić, a koji traje do danas.

Brnabić je 7. novembra izjavila da će, ako se ne učini ništa, Vlada rešiti problem u Narodnom pozorištu, ali da ne može i ne sme da rešava sve probleme i da joj je žao što mnogi obraćanjem Vladi za svaki problem žele da skinu odgovornost sa sebe.

„Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete ‘Vlada me je postavila, Vlada neka me smeni’, kao što ni UO ne može da kaže ‘Mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka je reši Vlada'“, rekla je tada Brnabić

Dan kasnije održan je i jednocacsovni štrajk upozorenja sindikata koji okuplja deo ansambla Drame, na koji je došao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar je rekao da ministarstvo i premijerka s pažnjom prate stanje u Narodnom pozorištu i prave plan kako bi se donela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove kulture.

Pre dva dana sindikat je zatražio Ministarstvu kulture i informisanja sastanak radi rešavanja krize, smene upravnika Dejana Savića i Upravnog odbora, a, u protivnom, najavljuju generalni štrajk.

ČIanica sindikata Ivana Nenadović za Tanjug kaže da, po zakonu, u štrajk mogu da „uđu“ 5 dana nakon zvanične najave, dakle 21. novembra.

„Glumci, članovi našeg sindikata doći će na svoje radno mesto i biće tu u vremenu predviđenom za igranje predstava, ali neće igrati predstave, jer su u štrajku“, kazala je Nenadović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar