najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vlajčić: Veliki pisci su uvek pisali za dobre novine

0

Novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić sa ovogodišnjeg Sajma knjiga izdvojio je knjigu u kojoj je sabrano oko 200 kolumni nedavno preminulog italijanskog pisca Umberta Eka iz časopisa “Espreso”.

“Šta je sve u tim kolumnama, to je fantastično. Umberto Eko dotakao se i teorija zavere, manipulacije rijaliti programima, problemima ženske lepote. Veliki pisci su uvek pisali za dobre novine, ali polako kao i dobre novine nestaju čak i veliki pisci”, rekao je Vlajčić agenciji Beta.

On je želeo i da kaže da je Sajam Knjiga veliki podsetnik šta nas čeka u sledećih godinu dana.

“Ako volimo da čitamo i ako pročitamo dvadesteka knjiga iz ovih rafova Sajma knjga, ulepšali smo sebi život”, rekao je Vlajčić, koji posećuje Sajam knjiga od 1956. godine a od 1961. profesionalno izveštava sa Sajma knjiga.

Vlajčić je takodje rekao i da je pomalo ljut što domaći izdavači nisu reagovali već je strani izdavač objavio knjigu “Duh umetnosti”, zbirku novinskih feljtona i eseja velikog poznavaoca duha Srbije Radomira Konstatinovića izašlih u “Politici” i NIN-u u periodu od 1960. do 2000. godine.

“Svi citiraju Radomira Konstatinovića i njegovu Filozofiju palanke, ali od izdavača u Srbiji niko neće da se seti da on postoji”, rekao je Vlajčić.

Vlajčić kao “paklenu” knjigu izdvaja i knjigu “Da li književnost misli” grčkog profesora sa Kolumbija univerziteta u Njujorku Stratsa Grgurisa koja se završava dilemom “socijalizam ili varvarstvo”. 

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.