U trendu

Vukosavljević: Država izdašno pomaže BFI

BEOGRAD – Funkciju na kojoj se nalazim ne obavljam u lično ime već u skladu sa zakonom i principima kulturne politike i propisima i žao mi je ako neko ima lično problem sa mnom, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević odgovarajući na optužbe direktorke Beogradskog festivala igre Aje Jung.

Vukosavljević je, gostujući u emisiji „150 minuta“ TV Prva, rekao da je „potpuno lažna teza da sa mesta ministra kulture i informisanja guši neki privatni festival koji je u godinama iza nas bio veoma dobar“.

On je podsetio da novac za bilo koji festival ne daje on lično, već komisije koje je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja za različite oblasti i dodao da je Komisija za dodelu novca iz oblasti savremene igre dodeljivala Beogradskom festivalu igre poslednjih godina dva ili dva i po miliona dinara.

„U poslednje dve godine komisije, koje su odlučivale o dodeli novca, smatrale su da prevashodno treba davati novac za razvoj domaće scene savremenog plesa, a ne za gostovanja stranih trupa, jer na taj način finansiramo stranu kulturu. To je jedan pogled. Ja se ne slažem u potpunosti sa tim, ali mogu da razumem takav pogled“, rekao je Vukosavljević.

On je precizirao da su komisije po konkursu opredeljivale dva do dva i po miliona dinara za Beogradski festival igre.

„Onda je Kolegijum Ministarstva na čelu sa mnom zaključio da taj novac nije dovoljan za festival takvog gabarita i doprinosa i dali smo po 10 miliona više, znači pet ili četiri puta više nego što je dodeljivala komisija“, rekao je ministar i naglasio da komisije moraju pažljivo da vrednuju imajući u vidu skroman budžet kako bi se pomoglo ne samo ono što se dešava u Beogradu, nego da se razvija kulturni život i u Vranju, Babušnici, Pirotu.

On je primetio i da Beogradski festival igre iz godine u godinu povećava broj predstava, ali je širenje u odnosu na novac limitirano.

„Smatrali smo da taj festival doprinosi kvalitetu kulturne scene u Beogradu i Srbiji i da je u osnovi dobar festival. Imajući u vidu veliki broj gostujućih trupa i velike troškove, procenili smo da je iznos koji komisija opredeljuje nedovoljan, imajući u vidu značaj festivala i njegove posledice po savremenu plesnu scenu i druge aspekte kulture. Tako da smo zaključili da sa devet ili 10 miliona dodatnih sredstava država i svi građani Srbije izdašno i obilato festival pomažu“, naglasio je Vukosavljević.

Osvrnuvši se na zahtev Aje Jung da unapred zna koliko će sredstava biti opredeljeno za Beogradski festival igre, Vukosavljević kaže da je to nezakonito.

„Takav stav je srž problema. Sa Ministarstvom i sa mnom nema nikakvog dogovora unapred i bilo koji učesnik konkursa, koji se odigrava sledeće godine, neće, ne može i ne sme da zna jer komisija treba tek da odlučuje, pogotovo ne u ‘dogovoru’ sa mnom“, naglasio je Vukosavljević i dodao da je dan nakon konferencije Aje Jung, održane u ponedeljak, u Ministarstvo stigao njen zahtev za dodatna sredstva.

On je naveo da je Jung tražila 10 dodatnih miliona na dva miliona koliko je opredelila komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.