U trendu

Vukosavljević i El Araž otvorili štand Maroka na Sajmu

BEOGRAD – Ministri kulture Srbije i Maroka, Vladan Vukosavljević i Mohamed El Araž, večeras su na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga otvorili štand Maroka, počasnog gosta najveće književne manifestacije u regionu.

Vukosavljević je naveo da je ovo prvi put da je počasni gost Sajma knjiga u Beogradu zemlja arapskog govornog područja.

„Ovo je prva prilika upoznavanja publike u ovom regionu sa književnošću sa Severa Afrike, koja je podarila mnoge pisce, pesnike, istoriografe, biografe, noveliste, dramske pisce, koji možda nisu tako poznati evropskom kontinentu, ali govore o temama koje svi prepoznajemo kao važne i zajedničke – društvenoj odgovornosti, sukobu kultura, konfliktima i kolonijalizmu, položaju žena, veri, islamu, (kaligrafskoj) umetnosti“, rekao je Vukosavljević.

On je konstatovao da su neki od tih pisaca nosioci prestižnih nagrada, kao što su francuski “Gonkur” ili “Počasna legija” ili su bili u užem izboru za Nobelovu nagradu za književnost, kao što je to Tahar Ben Želun, koji će biti gost Sajma knjiga.

„Za svakog pisca najprestižnija nagrada je osvojiti misli i srca čitalaca. Verujem da su se stekli uslovi da bogato nasleđe marokanske književne misli, kao i dela savremenih stvaralaca dobiju novu čitalačku publiku, željnu upoznavanja sa bogatom kulturom i istorijom Kraljevine Maroko“, istakao je Vukosavljević.

On je pomenuo i trogodišnji Program saradnje između Srbije i Maroka, potpisan u maju, koji, prema njegovim rečima, pruža pravni okvir dinamičnije buduće saradnje.

„Verujem da će za par godina fond knjiga pisaca obe zemlje, u prevodu sa arapskog na srpski i obratno, biti značajan, na zadovoljstvo čitalaca u obe zemlje”, naglasio je Vukosavljević.

El Araž je rekao da činjenica da je Maroko prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga predstavlja čast, ne samo za Kraljevinu Maroko, već i arapsku kulturu kojoj Maroko daje vitalan doprinos.

“Ova čast povlači jednu kulturnu odgovornost i obavezuje Ministarstvo kulture i komunikacija da je ispuni kroz raznovrstan program”, istakao je ministar.

El Araž je potvrdio čvrsto nastojanje Maroka da promoviše dijalog između dveju prijateljskih zemalja i učvrsti plodonosnu kulturnu saradnju, “dijalog za dobrobit marokanske i srpske kulture”.

“Učestvovanje na ovoj manifestaciji omogućiće posetiocima da bliže upoznaju bogatstvo i raznovrsnost kulture Kraljevine Maroko sa arapskim, islamskim, amazig, saharskim i hasanjiskim komponentama, obogaćenim andaluzijskim, hebrejskim i mediteranskim uticajima”, rekao je ministar.

El Araž je podsetio da je Maroko kroz svoju dugu istoriju bio veza između Afrike i Evrope, s jedne strane, i između Istoka i Zapada, s druge strane.

“Maroko je bio i ostao otvoren prema kulturama sveta i njegovim ključnim pitanjima. Hvala našim prijateljima, srpskim kulturnim zvaničnicima, za ovu kulturnu proslavu, za koju smatramo da svedoči o solidnosti i izvrsnosti kulturnog dijaloga između naših prijateljskih zemalja”, rekao je El Araž.

Na štandu Maroka do 28. oktobra biće predstavljeni najznačajniji izdavači i institucije, kao i oko 1.000 naslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.