U trendu

Vukosavljević i Medinski otvorili izložbu u Ruskom domu

BEOGRAD – Ministri kulture Srbije i Rusije Vladan Vukosavljević i Vladimir Medinski otvorili su večeras u Ruskom domu izložbu „Vostani Serbie“, Dragana Martinovića koja je priređena povodom 100 godina od završetka Prvog svetkog rata.

„Ovih dana čitav svet će obeležavati kraj krvave epohe u kojoj su srpski i ruski borci odigrali ključnu ulogu. Rat je i započeo na ovoj teritoriji napadom na Srbiju i Nikolaj Drugi je tada regentu Aleksandru Karađorđeviću saopštio da Rusija nikada neće ostaviti srpski narod. Danas sam šetao Beogradom i bio sam srećan kada sam video spomenik Nikolaju Drugom koji predstavlja simbol zahvalnosti srpskog naroda ovom imperatoru“, rekao je Medinski.

On je primetio da je zbog raznih istorijskih i društveno-političkih okolnosti veliki podvig ruske i srpske vojske bio zaboravljen, ali da se u poslednje vreme vraćaju sećanja i naglasio da se taj podvig nikada neće zaboraviti.

Medinski je kazao da je nedaleko od Sankt Peterburga nedavno otvoren muzej posvećen Prvom svetskom ratu, snimljeno je na desetine igranih i dokumentarnih filmova o tom periodu, obnovljena su groblja gde su sahranjeni borci i podignuto širom Rusije oko 40 spomenika koji svedoče o događajima iz Velikog rata.

„Srećni smo što se i u Srbiji čuva sećanje na herojski podvig i da se obeležava na primeren način“, naglasio je Medinski.

Ministar Vukosavljević je podsetio da je Prvi svetski rat poznat što je do tog istorijskog trenutka bio najveća tragedija koja je zadesila čovečanstvo i istakao da je „na srpskom istorijskom trajanju taj događaj ostavio ranu koja do danas nije zacelila“.

„Žrtve koje je Srbija podnela u tom nametnutom i nepravdenom ratu, ali boreći se za svoju slobodu, presudno su uticale na potencijale našeg naroda u 20. veku“, rekao je Vukosavljević.

On je podsetio na slična istorijska iskusva Rusije i Srbije koje su se borile za svoju, ali i slobodu drugih.

„U decenijama koje su sledile često je gurana u stranu jedna vrlo važna istina, a to je da bez presudne pomoći Rusije Srbiji 1915. godine možda Srbije nakon toga ne bi bilo. Srpski narod zbog te činjenice duguje svojoj braći iz Rusije večnu zahvalnost“, naglasio je Vukosavljević.

On je konstatovao da je sasvim prirodno da se izložba „Vostani Serbie“ priredi upravo u Ruskom domu.

„Ova izložba na upečatljiv način govori o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ali ističe i čuva i podseća na najveće simbole. Na ovim platnima nesvakidašnjeg formata nalaze se i spomenici kulture Srbije, prizori iz života, junaci, istorijske ličnosti, zapravo sve ono što je najbitnije za istoriju srpskog naroda“, ocenio je Vukosavljević.

Autor Martinović je kazao da je izložba rezultat njegovog šestogodišnjeg samovanja u ateljeu i da je Veliki rat još uvek prisustan u njegovoj familiji kao da se juče dogodio, s obzirom da je „položila na oltar otadžbine 80 života“.

„Ova izložba je moja zahvalnost njima i poruka pokolenjima“, dodao je Martinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar