U trendu

Vukosavljević na obeležavanju 90 godine biblioteke uRekovcu

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prisustvovao je danas Svečanoj akademiji održanoj povodom proslave 90 godina postojanja Narodne biblioteke Dr „Milovan Spasić“ u Rekovcu.

Vukosavljević je tom prilikom kazao da knjiga ima posebnu važnost u svakoj kulturi.

“ Knjiga je sinonim za kulturu, a kultura je pre svega probrano pamćenje koje je važno za život i smer zajednice. Zato su i oni koji su pre devedeset godina zasnivali biblioteku u Rekovcu obezbeđivali napredak ne samo sebi svojoj generaciji, nego i potonjim naraštajima“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da u nizu sredina naše Srbije, biblioteka je često jedina ustanova kulture.

„Tako je i u Rekovcu, maloj varoši usred kraja koji dugo pamti. Zato je biblioteka ne samo ustanova koja čuva i daje na korišćenje knjige i drugu bibliotečku građu, nego je mnogo više. Zato su ustanove važne. Jer ustanove deluju po redu i poretku koji jamči ispunjenje svoje kulturne misije. U ustanove treba ulagati, održavati ih i čuvati. Ustanove postoje i da omoguće pojedinačne obrazovne i kulturne iskorake“ kazao je Vukosavljević.

U govoru ministar se osvrnuo na lik i delo dr Milovana Spasića čije ime nosi biblioteka rekavši da je taj obrazovani i marljivi Levčanin, koji je dospeo do velikih evropskih univerzitetskih centara Evrope i titule doktora filozofije, ličnost koja je vredna i šireg pamćenja.
„Spasićev rad je ugrađen u osnove srpskog bibliotekarstva. Njegovo uređenje biblioteke Popečiteljstva prosveštenija imalo je svoju koncepcijsku podlogu. O tome svedoči izveštaj iz 1845. godine, u kojem ne samo da opisuje šta je i kako uradio, nego i obrazlaže kulturološki smisao knjige i bibliotekarstva“, podsetio je ministar.
Uz nadu da će naredni jubilej biti proslavljen u još boljim uslovima ministar Vukosavljević je poručio:

„Neka ova svečanost i ovo prisećanje budu impuls da još dalje dobacimo. Da čuvamo što imamo i unapređujemo naš kulturni posed u čijem je središtu knjiga. Da stogodišnjicu rekovačke biblioteke dočekamo u još boljim opštim uslovima i daljim dometima naših zajedničkih pregnuća.“
Ministar je u Galeriji bibliteke prisustvovao otvaranju digitalne izložbe „Lokalno i kulturno blago Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić u Rekovcu – fond Zavičajne zbirke“ i predstavljanju monografije ove ustanove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar